Pączki i pączusie
Na cztery pyszne sposoby!
Minipączki z kolorową dekoracją
Składniki:
●500 g przesianej mąki krupczatki
●100 g masła
●80 g cukru
●2 żółtka
●sól
●łyżka rumu
●starta skórka z ekologicznej cytryny
●40 g drożdży
●220 ml mleka
●mąka do oprószenia
●olej do smażenia
●lukier biały i różowy
●50 g mlecznej czekolady
●owoce kandyzowane, perełki cukiernicze
Przygotowanie:
1. Do mąki dodaj miękkie masło, cukier, żółtka i szczyptę soli. Dopraw rumem i skórką z cytryny. Wkrusz drożdże, zalej letnim mlekiem. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
2. Wyrób ciasto i znów odstaw, aby wyrosło. Następnie rozwałkuj na 1 cm i okrągłą foremką wykrój kółeczka. Ułóż na papierze do pieczenia, oprósz mąką i odstaw do wyrośnięcia.
3. Minipączki usmaż na głębokim, rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Osącz na papierowym ręczniku. Ozdób czekoladą, lukrem i owocami i perełkami.
Dobra rada: Lukier możesz zrobić sama, ucierając 200 g cukru pudru z 1,5 łyżki soku z cytryny i ok. 2 łyżkami gorącej wody.
Serduszka nadziewane dżemem
Składniki:
●250 ml mleka
●14 g suchych drożdży
●3 łyżki cukru
●500 g mąki pszennej
●szczypta soli
●łyżka cukru wanil.
●jajko
●4 żółtka
●50 g stopionego, chłodnego masła
●2 łyżki spirytusu lub octu; dodatkowo:
●olej
●dżem
●cukier puder
Przygotowanie:
1. Żółtka i jajko ubij z cukrem na pianę. Do misy miksera wsyp przesianą mąkę, drożdże, szczyptę soli, cukier wanil., ciepłe mleko i pianę jajeczną. Wyrabiaj 10 min. Dodaj masło i spirytus, wyrabiaj 5 min. Przykryj ściereczką i odstaw na godz. do podwojenia objętości.
2. Rozwałkuj ciasto na ok. 1,5 cm. Foremką wytnij pączki-serduszka. Nakryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut. 3Usmaż na rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor, osącz na papierowym ręczniku. Ostudź, nadziej dżemem, używając szprycy z ostrą, wąską końcówką. Oprósz cukrem pudrem.
Dobra rada: Pączki w kształcie serduszek możesz udekorować inaczej, np. stopioną, gorzką i/lub białą czekoladą.
Złociste z powidłami śliwkowymi
Składniki:
●500 g mąki
●40 g drożdży
●200 ml ciepłego mleka
●2 łyżki stopionego masła
●50 g cukru
●2 żółtka
●szczypta soli
●kieliszek rumu
●litr oleju
●200 g powideł śliwkowych; dekoracje:
●lukier
●czekolada
●owoce kandyzowane
●drobny cukier
Przygotowanie:
1. Drożdże rozkrusz, rozetrzyj z łyżką cukru, połącz z mlekiem, dodaj łyżkę mąki. Wlej rozczyn do reszty mąki. Nakryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 20 min.
2. Następnie dodaj resztę cukru, ostudzone masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrób. Odstaw w cieple do wyrośnięcia (pod ściereczką). Następnie uformuj pączki i znowu odłóż, by urosły.
3. Usmaż pączki na oleju. Ostudzone nadziej powidłami za pomocą szprycy. Ozdób drobnym cukrem, lukrem, stopioną czekoladą i kandyzowanymi owocami.
Dobra rada: Powidła do nadziewania pączków powinny być dość gęste i najlepiej przetarte przez sito lub zmiksowane.
Z konfiturą wiśniową i lukrem
Składniki:
●500 g mąki
●40 g drożdży
●200 ml ciepłego mleka
●2 łyżki stopionego masła
●50 g cukru
●2 żółtka
●szczypta soli
●kieliszek rumu
●olej
●200 g konfitury z wiśni; lukier:
●białko lub sok z cytryny i cukier puder na wierzch
●skórka kandyzowana
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej do miski. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, połącz z mlekiem, dodaj łyżkę mąki i wlej rozczyn do mąki w misce. Przykryj ściereczką i zostaw na 20 min do wyrośnięcia.
2. Następnie dodaj resztę cukru, ostudzone masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrób na gładko. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (pod ściereczką). 3 Uformuj pączki i odłóż, by wyrosły. Usmaż na oleju. Ostudź. Nadziej konfiturą za pomocą szprycy. Ozdób lukrem z cukru pudru utartego z białkiem lub sokiem, posyp skórką.
Dobra rada: Nadzienie do tych pączków możesz zrobić też z budyniu waniliowego; dla dorosłych - także z dodatkiem alkoholu.