Pączki marchewkowo-orzechowe
Bardzo nietypowe pączki

Składniki:
- 250 g marchewki,- 2 jajka,- 100 g cukru,- opakowanie cukru waniliowego,- skórka starta z jednej cytryny,- szczypta soli,- 250 g chudego twarożku,- 100 g mielonych orzechów laskowych,- 250 g maki,- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,- tłuszcz do smażenia,- 50 g cukru pudru,- łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Marchewki drobno utrzeć. Jajka cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i sól ubić za pomocą robota kuchennego. Dodać twarożek, orzechy, marchew, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dobrze wymieszać. Tłuszcz rozgrzać w garnku. Ciasto porcjami nakładać do gorącego tłuszczu i smażyć z obu stron 4-5 minut. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku. Cukier puder zmieszać z cynamonem i oprószyć pączki.Czas przygotowania 60 minutJedna porcja zawiera 500 kJ/119 kcal