Wiele osób popełnia kluczowy błąd. Chodzi o rodzaj soli
Już sama ich nazwa może sugerować, że sól nie powinna wybijać się na pierwszy plan podczas konsumowania, a wyłącznie lekko podkreślać walory smakowe. Mowa oczywiście o ogórkach małosolnych, które m.in. doskonale orzeźwiają i stanowią znakomity dodatek do posiłków. Zatem ile soli tak naprawdę powinniśmy dodawać do takich ogórków, by wyszły idealne?

O czym pamiętać podczas przygotowania ogórków małosolnych?
Świeże, aromatyczne i chrupiące - właśnie takie powinny być ogórki małosolne, które latem każdego roku królują na polskich stołach jako dodatek do wielu dań. Jeśli chcemy cieszyć się wyjątkowym smakiem ogórków małosolnych, musimy pamiętać o kilku zasadach podczas ich przygotowania.
Jedną z kluczowych kwestii są w rzeczy samej same ogórki oraz ilość soli. Przede wszystkim ogórków małosolnych nie powinniśmy mylić z ogórkami kiszonymi, ponieważ różnią się one smakiem, ale i samym procesem fermentacji. W przypadku ogórków małosolnych trwa on maksymalnie 2-3 dni.
Największą przyjemność z jedzenia ogórków małosolnym mamy wtedy, gdy warzywo jest chrupiące, kruche, delikatne w smaku i aromatyczne. Istotne, by wspomniana sól nie dominowała w smaku, bowiem najważniejszy w tym przypadku jest sam ogórek. Przyprawy mają wyłącznie delikatnie uzupełniać nasze kulinarne doznania. Jak uzyskać taki efekt?
Ogórki małosolne powinny fermentować w dużym kamiennym garnku, ale rzecz jasna, nie każdy posiada takie naczynie. W związku z tym można je zastąpić dużym słoikiem. Pamiętajmy również, że smak ogórków małosolnych może się od siebie różnić w zależności od użytych dodatków i ich proporcji.
Ile soli dodawać do ogórków małosolnych?
Zanim odpowiemy na to pytanie, warto zaznaczyć, że najlepszym wyborem w kontekście rodzaju soli do ogórków małosolnych, będzie sól kamienna. Zawiera ona sporo minerałów, które efektywnie wpływają na proces fermentacji. Zdecydowanie złym wyborem będzie sięgnięcie po sól jodowaną i sól z zawartością antyzbrylaczy.
Zatem jak powinny wyglądać idealne proporcje soli względem wody podczas przygotowania ogórków małosolnych? Najlepsze walory smakowe osiągniemy, jeśli będziemy dysponować solanką o stężeniu od 6 proc. do 8 proc. W związku z tym zasada jest bardzo prosta. Na 80 ml wody dodajemy 80 g soli, co pozwoli na otrzymanie 8-proc. roztworu. Jeśli wolimy solankę 6-proc., odmierzamy 60 ml wody i 6 g soli.