"Pączki" Mozarta - pączki bez smażenia!
Pyszna alternatywa dla tradycyjnych pączków!
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g mielonych migdałów bez skorki
- 175 g cukru pudru
- Szczypta soli
- 1 jajko
- Po 100 g zimnego i miękkiego masła
- 80 g + 35 orzechów pistacjowych
- 1 łyżka rumu
- Mąka do podsypywania
Przygotowanie: Mąkę orzechy, 100 g cukru pudru, sól, jajko i 100 g zimnego masła pokrojonego w płatki umieścić w misce i wyrabiać najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 45 minut w chłodne miejsce.
Ciasto rozwałkować do grubości ok 3-4 mm. Wyciąć ok 35 krążków (4 cm). Ułożyć je na wyłożonej papierem blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez 10 minut.
100 g miękkiego masła utrzeć z 75 g cukru pudru, dodać 80 g mielonych pistacji i rum. Krem nakładać między krążki (po ostudzeniu). Dekorować pozostałym kremem i orzechami pistacjowymi