Reklama

Reklama

Pączki z ciasta francuskiego

Z popularnego półproduktu z łatwością przygotujesz rumiane i bardzo chrupiące donuty. Różnią się nieco od drożdżowego oryginału, ale z tym przepisem poradzi sobie nawet początkujący cukiernik.

Składniki

  • ciasto francuskie
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 litr oleju rzepakowego
  • odrobina mąki

Na oprószonym mąką blacie rozłóż plaster gotowego ciasta francuskiego. Przy pomocy kubka lub miseczki wytnij sześć okrągłych placków, a w każdym z nich – mniejszy otwór, dzięki czemu ciastko zyska kształt donuta.

Przy pomocy roztrzepanego jajka przyklej do siebie kolejne warstwy. Jeden pączek powinien mieć ich 10, a nawet 12. Smaż na rozgrzanym oleju roślinnym przez ok. 5-7 minut, odwracając w połowie czasu. 

Odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj posypane cukrem trzcinowym lub z ulubioną polewą.

Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program

***
Zobacz także:

Reklama

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe pączki | donut | ciasto francuskie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy