Pączki z ciasta francuskiego
Z popularnego półproduktu z łatwością przygotujesz rumiane i bardzo chrupiące donuty. Różnią się nieco od drożdżowego oryginału, ale z tym przepisem poradzi sobie nawet początkujący cukiernik.
Na oprószonym mąką blacie rozłóż plaster gotowego ciasta francuskiego. Przy pomocy kubka lub miseczki wytnij sześć okrągłych placków, a w każdym z nich – mniejszy otwór, dzięki czemu ciastko zyska kształt donuta.
Przy pomocy roztrzepanego jajka przyklej do siebie kolejne warstwy. Jeden pączek powinien mieć ich 10, a nawet 12. Smaż na rozgrzanym oleju roślinnym przez ok. 5-7 minut, odwracając w połowie czasu.
Odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj posypane cukrem trzcinowym lub z ulubioną polewą.
Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program
***
Zobacz także: