Paella
Danie dla miłośników owoców morza
Składniki:
- 50 dag ryżu do paelli (okrągłego)
- cebula
- papryka
- wybrane owoce morza, np. krewetki, małże
- 6 udek kurczaka
- 3 kiełbaski chorizo
- 5 szkl. bulionu
- szafran
- oliwa
- 2 cytryny
Przygotowanie:
Na patelni na oliwie podsmaż chorizo. Dodaj udka, zrumień, zdejmij. Obsmaż posiekaną cebulkę i paprykę. Dodaj ryż, smaż, aż się zeszkli.
Do ciepłego bulionu dodaj szafran. Zalej ryż. Zmniejsz ogień, gotuj, nie mieszając, 20 min.
Gdy ryż wchłonie większość płynu, dołóż mięso i owoce morza. Po 20 min wyłącz, przykryj na 15 min (owoce morza „dojdą”). Podaj z ćwiartkami cytryny.