Reklama

Reklama

Paella

Danie dla miłośników owoców morza

Składniki:

  • 50 dag ryżu do paelli (okrągłego)
  • cebula
  • papryka
  • wybrane owoce morza, np. krewetki, małże
  • 6 udek kurczaka
  • 3 kiełbaski chorizo
  • 5 szkl. bulionu
  • szafran
  • oliwa
  • 2 cytryny

Reklama

Przygotowanie:

Na patelni na oliwie podsmaż chorizo. Dodaj udka, zrumień, zdejmij. Obsmaż posiekaną cebulkę i paprykę. Dodaj ryż, smaż, aż się zeszkli.

Do ciepłego bulionu dodaj szafran. Zalej ryż. Zmniejsz ogień, gotuj, nie mieszając, 20 min.

Gdy ryż wchłonie większość płynu, dołóż mięso i owoce morza. Po 20 min wyłącz, przykryj na 15 min (owoce morza „dojdą”). Podaj z ćwiartkami cytryny.

Dowiedz się więcej na temat: paella

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje