Paella
Narodowa potrawa Hiszpanii.
Składniki:
●1/2 kg kurczaka
●po 100 g ugotowanego groszku i fasoli
●100 g cebuli
●3-4 ząbki czosnku
●200-300 g krewetek (ewentualnie innych owoców morza)
●100 g pomidorów
●200 g ryżu
●olej
●papryka czerwona i żółta
●pieprz, sól, szafran; do dekoracji np. pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
1. Kurczaka pokrój, oczyść krewetki. Cebulę oraz czosnek posiekaj, paprykę pokrój. Na patelni na oleju usmaż mięso, zdejmij. Na tym samym tłuszczu obsmaż ryż, dodaj i zeszklij cebulę, dołóż paprykę, czosnek i obrane pomidory. Dolej trochę wody i zagotuj.
2. Następnie dołóż kurczaka, krewetki, fasolę i groszek oraz namoczony w gorącej wodzie szafran. Dopraw. Duś do miękkości, na koniec zapiecz krótko w piekarniku. Ubierz pomidorkami.