Paella z kurczakiem
Podudzia umyj, wytrzyj do sucha. Mięso lekko posól i posyp pieprzem.
Składniki na 4 porcje:
- 8 podudzi kurczaka
- 2 duże strąki czerwonej papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 2-3 łyżki oliwy
- 40 dag ryżu
- 1 litr gorącego bulionu drobiowego (może być z kostki)
- 1 płaska łyżka kurkumy
- 10 dag zielonego groszku
- sól
- pieprz
- mielona słodka i ostra papryka
Sposób przygotowania:
1. Podudzia umyj, wytrzyj do sucha. Mięso lekko posól i posyp pieprzem. Papryki rozetnij, oczyść, strąki opłucz, pokrój na kawałeczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Pomidory umyj, pokrój na cząstki (wcześniej możesz je sparzyć, obrać i oczyścić).
2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, smaż na niej podudzia kurczaka ok. 10 minut, zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmaż paprykę, cebulę i czosnek. Dodaj ryż oraz pomidory. Posyp słodką i ostrą papryką. Gorący bulion wymieszaj z kurkumą. Zalej nim składniki na patelni. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 10-15 minut.
3. Do składników na patelni dodaj kurczaka oraz groszek, dobrze wymieszaj. Gotuj jeszcze 10 minut. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli lubisz, do paelli możesz dodać też krewetki albo plasterki chorizo.