Reklama

Reklama

Paella z kurczakiem

Podudzia umyj, wytrzyj do sucha. Mięso lekko posól i posyp pieprzem.

Składniki na 4 porcje:

  • 8 podudzi kurczaka
  • 2 duże strąki czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 40 dag ryżu
  • 1 litr gorącego bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 1 płaska łyżka kurkumy
  • 10 dag zielonego groszku
  • sól
  • pieprz
  • mielona słodka i ostra papryka

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Podudzia umyj, wytrzyj do sucha. Mięso lekko posól i posyp pieprzem. Papryki rozetnij, oczyść, strąki opłucz, pokrój na kawałeczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Pomidory umyj, pokrój na cząstki (wcześniej możesz je sparzyć, obrać i oczyścić).

2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, smaż na niej podudzia kurczaka ok. 10 minut, zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmaż paprykę, cebulę i czosnek. Dodaj ryż oraz pomidory. Posyp słodką i ostrą papryką. Gorący bulion wymieszaj z kurkumą. Zalej nim składniki na patelni. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 10-15 minut.

3. Do składników na patelni dodaj kurczaka oraz groszek, dobrze wymieszaj. Gotuj jeszcze 10 minut. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli lubisz, do paelli możesz dodać też krewetki albo plasterki chorizo.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje