Pakieciki z wiśniami
Mąki przesiej na blat. Wymieszaj je z proszkiem i solą.
Składniki na 4-5 porcji:
Ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki pszennej razowej
- 3/4 szkl. gorącej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
Farsz:
- 50-60 dag wiśni
- 2 łyżki drobnego cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta kardamonu
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki masła
- odrobina esencji migdałowej
Sposób przygotowania:
1. Mąki przesiej na blat. Wymieszaj je z proszkiem i solą. Wlej roztrzepane jajko, 3/4 szkl. wody i olej. Wyrób elastyczne ciasto. Jeśli jest twarde, dolej odrobinę wody. Zawiń w ściereczkę i odłóż na 20 minut.
2. Wiśnie umyj i wydryluj. Pokrój na połówki. Wyłóż na sitko, by obciekły z nadmiaru soku. Ciasto odkrawaj po kawałku i wałkuj na grubość ok. 2 mm. Wykrój kółka szklanką lub miseczką.
3. Osączone wiśnie wymieszaj z cukrem, mąką, kardamonem. Owoce nałóż na krążki ciasta i sklej brzegi. Pierogi wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj ok. 4 minut. Masło rozpuść, wymieszaj z esencją i polej danie.
Z orzechami: Pokrojone wiśnie wymieszaj z drobno posiekanymi orzechami włoskimi i nerkowca.
Czas przygotowania: ok. 60 minut