Paluszki makowe
Małe co nieco do chrupania, które każdemu posmakuje!
Składniki:
Ciasto:
- 26 dag mąki pszennej
- 1 dag drożdży
- 1½ dag masła
- ¼ szklanki mleka
- łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- jajko
- mak
- gruba sól
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto: drożdże rozetrzyj z cukrem, mlekiem i łyżką mąki, po czym odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób zagłębienie, wlej w nie rozczyn i roztopione masło oraz tyle mleka, żeby ciasto było twarde. Dokładnie je wyrób i odstaw do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta utocz cienkie wałeczki, po czym pokrój je na paluszki o długości 10-15 cm. Każdy posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp makiem wymieszanym z grubą solą. Układaj na wysmarowanej tłuszczem blasze i piecz do zrumienienia w nagrzanym piekarniku.
Przepis pochodzi z książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barowicza