Pancake (po 11. miesiącu)
Pancake's to amerykańskie naleśniki nieco grubsze od naszych- uwielbiam je. Możecie raz na czas polać je syropem klonowym lub sosem karmelowym. Polecam podawać je z owocami (truskawkami, malinami, bananami, jabłkami, pomarańczami, borówkami...).
Kto z was lub waszych dzieci nie lubi naleśników? Dodają maluchowi energii i mogą być pysznym śniadankiem, ewentualnie obiadem. Ich zaletą jest to, że bardzo szybko można je przygotować, a smażenie zajmuje dosłownie chwilę. Z podanych składników wychodzi około 2-3 porcje. Naleśniczki możesz przechowywać w lodówce lub zjeść je razem z maluchem.
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szklanka naturalnej maślanki lub wody mineralnej lekko gazowanej
- łyżka cukru pudru
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- opcjonalnie: świeże borówki amerykańskie
Dodatki:
- syrop klonowy (bardzo słodki) lub sos karmelowy (b.słodki - przepis w kategorii "Słodkie dla całej rodziny - muffiny bananowe) - to wersja, której nie warto za często proponować maluchowi. Najlepsze naleśniczki są z owocami!
- banany
- jagody lub borówki amerykańskie
- truskawki
- mus malinowy (500 g malin świeżych lub mrożonych) - przepis poniżej
Sposób przygotowania:
- Jajko opłucz, wbij do miski i dodaj do niej pozostałe składniki.
- Wszystko zmiksuj na konsystencję gęstej śmietany.
- Opcjonalnie: dodaj do masy borówki i wymieszaj (naleśniczki smakują wówczas wyśmienicie!)
- Rozgrzej patelnię bez tłuszczu (wystarczy ten, który dodaliśmy do ciasta) i na średnim ogniu smaż pancaki z obu stron.
Mus malinowy:
- Owoce włóż do garnka i na wolnym ogniu podgrzewaj aż zmiękną.
- Przetrzyj je przez sitko, aby powstał gęsty sos.
- Polej nim naleśniczki.