Reklama

Reklama

Pancakes owsiane

Idealne na słodkie śniadanie.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 100 g płatków owsianych
  • 2 dojrzałe banany
  • 120 ml schłodzonej maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie syrop klonowy do podania

Sposób przygotowania

Rozdzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. 

Reklama

Płatki owsiane zmiksować na proszek, banany obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do nich żółtka, maślankę, proszek do pieczenia, cynamon i wszystko razem zmiksować ręcznym blenderem. Dodać pianę z białek i wymieszać łyżką. 

Na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym kłaść po 1 małej chochelce ciasta i smażyć pankejki na średnim ogniu z obu stron na złotobrązowo. Można dodatkowo udekorować plastrami banana i syropem klonowym. 

 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje