Panierowane pałki kurczaka
Chrupiąca panierka sprawia, że dzieci chętniej sięgają po serwowane na obiad mięso. Jeśli więc masz w domu niejadka, dosypuj płatki także do kotlecików z piersi kurczaka. Smacznym dodatkiem do panierki są również płatki migdałów.
6 porcji. Czas: około 60 minut. Porcja: 260 kcal.
Na ciasto zmiksuj jajko, mleko oraz 20 dag mąki. Dodaj po szczypcie soli i proszku do pieczenia. Odstaw na kilkanaście minut, by ciasto lekko zgęstniało.
Płatki kukurydziane włóż do torebki foliowej. Rozgnieć za pomocą wałka do ciasta. Wsyp do miseczki. Wymieszaj z bułką tartą oraz sporą szczyptą mielonej słodkiej papryki.
Pałeczki drobiowe opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a potem natrzyj solą oraz pieprzem i obtocz w reszcie mąki.
Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Pałeczki kolejno zanurzaj w przygotowanym cieście, a potem panieruj w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Kładź na rozgrzany olej i smaż po kilka minut z każdej strony. Przełóż na pokrytą pergaminem blachę. Dopiekaj 20 min w 160 st. Ozdób cytryną.
Dobra rada
Kurczaka panieruj tuż przed smażeniem, by płatki nie odpadły.