Panierowane pałki kurczaka

Chrupiąca panierka sprawia, że dzieci chętniej sięgają po serwowane na obiad mięso. Jeśli więc masz w domu niejadka, dosypuj płatki także do kotlecików z piersi kurczaka. Smacznym dodatkiem do panierki są również płatki migdałów.

Panierowane pałki kurczaka
Panierowane pałki kurczaka©123RF/PICSEL

6 porcji. Czas: około 60 minut. Porcja: 260 kcal.

Na ciasto zmiksuj jajko, mleko oraz 20 dag mąki. Dodaj po szczypcie soli i proszku do pieczenia. Odstaw na kilkanaście minut, by ciasto lekko zgęstniało.

Płatki kukurydziane włóż do torebki foliowej. Rozgnieć za pomocą wałka do ciasta. Wsyp do miseczki. Wymieszaj z bułką tartą oraz sporą szczyptą mielonej słodkiej papryki.

Pałeczki drobiowe opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a potem natrzyj solą oraz pieprzem i obtocz w reszcie mąki.

Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Pałeczki kolejno zanurzaj w przygotowanym cieście, a potem panieruj w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Kładź na rozgrzany olej i smaż po kilka minut z każdej strony. Przełóż na pokrytą pergaminem blachę. Dopiekaj 20 min w 160 st. Ozdób cytryną.

Dobra rada

Kurczaka panieruj tuż przed smażeniem, by płatki nie odpadły.

Sprawdzony przepis na kurczaka zapiekanegoInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas