Pankejki pełnoziarniste

Placuszki z borówkami
Placuszki z borówkami123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej sitkowej lub mąki razowej z pszenicy ozimej
  • 1 szklanka mąki gryczanej lub mąki pszennej sitkowej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
6 osób

Składniki

- ciasto

  • ½ szklanki pokrojonych orzechów pekan, włoskich lub innych ulubionych
  • 2 szklanki mleka krowiego pełnotłustego, mleka sojowego lub migdałowego (lub więcej w razie potrzeby)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju o neutralnym smaku, np. wysokooleinowego oleju krokoszowego lub oleju z awokado, plus trochę oleju do posmarowania patelni
  • 1 łyżeczka czystego syropu klonowego

Składniki

- sos owocowy

  • 2 szklanki mrożonych borówek amerykańskich, truskawek lub wiśni
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka czystego syropu klonowego (opcjonalnie)
  • ¼ szklanki bitej śmietany

Sposób przygotowania

"Wiecznie głodny?", dr med. David Ludwig
"Wiecznie głodny?", dr med. David Ludwigmateriały prasowe
materiał zewnętrzny
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?