Reklama

Reklama

Panna cotta

Panna cotta to szybki, lekki deser na upały (i nie tylko). Nie wymaga pieczenia ani długiego przesiadywania w kuchni. Za to panna cotta doskonale smakuje, zaspokaja apetyt na "słodkie" i pięknie się prezentuje.

Składniki

  • 1 szklanka mleka 3,2 proc.
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 4 łyżki cukru waniliowego (można zastąpić miodem)
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny
  • owoce leśne do przybrania

Panna cotta - sposób przygotowania

1. Napełniamy szklankę zimną wodą do 1/5 pojemności, wsypujemy żelatynę, mieszamy, odstawiamy na 5 min.

2. Do garnuszka wlewamy mleko, łączymy ze śmietaną, dodajemy cukier, mieszamy. Podgrzewamy całość na niedużym ogniu, gotujemy, aż cukier się rozpuści. Garnek zdejmujemy z ognia zanim masa zacznie się zagotowywać (gdy już zacznie się mocniej gotować przy brzegach - to sygnał do zakończenia). Dodajemy żelatynę ze szklanki, starannie mieszamy, aż do całkowitego połączenia się składników. 

3. Masę przelewamy do filiżanek lub szklanych/silikonowych foremek. Zostawiamy panna cottę do przestudzenia. Gdy masa wystygnie, wypełnione filiżanki/foremki umieszczamy w lodówce i chłodzimy pannę cottę ok. 4 godzin.

4. Schłodzoną panna cottę ostrożnie wyjmujemy z filiżanek/foremek. By go nie pokruszyć, pojemniczki z panną cottą umieszczamy na chwilę w misce z gorącą wodą (uwaga, nie należy zamoczyć deseru). Następnie zatykamy filiżankę/forrmkę od góry talerzykiem, odwracamy i unosimy filiżankę/foremkę.

5. Gotowa panna cotta może być udekorowana owocami i np. listkami mięty. Możemy też zmiksować owoce z cukrem i polać nimi pannę cottę lub wykorzystać gotowy sos, np. karmelowy czy toffi.

Reklama

Spróbuj także innego słynnego deseru. Co powiesz na crème brûlée?

Szukasz więcej inspiracji? Oto leśna panna cotta!

Wolisz tradycyjne ciasta? Oto przepis na tradycyjną napoleonkę bez pieczenia

* * *

Zobacz więcej:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje