Papryka faszerowana kaszą gryczaną
Zasmakuje każdemu!

Składniki:
- 16 czerwonych papryk baby
- szklanka białej (niepalonej) kaszy gryczanej
- 1/2 szklanki posiekanej natki
- 1/2 szklanki posiekanej mięty
- posiekana cebula
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1 Ugotuj kaszę zgodnie z naszymi wskazówkami (patrz ramka poniżej) lub według instrukcji producenta.
2 Przełóż kaszę do miski. Dodaj natkę (pozostaw trochę do posypania gotowego dania), miętę, cebulę, sok z cytryny i połowę oliwy. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem, wymieszaj.
3 Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Umyj i osusz papryki. Odkrój z każdej górną część. Łyżeczką usuń ze środka pestki i błonki. Napełnij kaszą papryki. Przykryj je "kapeluszami" i posmaruj resztą oliwy.
4 Wyłóż półkę piekarnika papierem do pieczenia i ułóż na niej papryki. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut, aż skórka na paprykach się przypiecze, a miąższ będzie miękki. Podawaj na ciepło lub zimno, posypane resztą natki pietruszki.