Papryka na kobiercu

Aby zrobić pyszną faszerowaną paprykę nie musisz być Mater Chefem!

Papryka faszerowana z ziemniakami i szpinakiem
Papryka faszerowana z ziemniakami i szpinakiem Picsel123RF/PICSEL

Składniki dla 4 osób:

  • 6 ziemniaków
  • 10 dag masła
  • 100 ml mleka
  • jajko
  • 2 papryki
  • 30 dag szpinaku
  • ząbek czosnku
  • kilka łyżek śmietany
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, pokrój, gotuj w osolonej wodzie. Odcedź, odparuj, utłucz z mlekiem, jajkiem, masłem i pieprzem. Paprykę umyj, wyjmij pestki, pokrój w grube plastry. Na patelni rozgrzej olej, smaż szpinak, dodaj przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i śmietanę, smaż. 

2. W naczyniu żaroodpornym ułóż ziemniaki, na nich plastry papryki, a wewnątrz nich szpinak posypany orzeszkami. Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 30 minut. Podawaj gorące.

Czas przygotowania: około godziny

Zmysłowe smaki: Makrela w aromatycznym sosie pomidorowymInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas