Papryka na kobiercu
Aby zrobić pyszną faszerowaną paprykę nie musisz być Mater Chefem!
Składniki dla 4 osób:
- 6 ziemniaków
- 10 dag masła
- 100 ml mleka
- jajko
- 2 papryki
- 30 dag szpinaku
- ząbek czosnku
- kilka łyżek śmietany
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, pokrój, gotuj w osolonej wodzie. Odcedź, odparuj, utłucz z mlekiem, jajkiem, masłem i pieprzem. Paprykę umyj, wyjmij pestki, pokrój w grube plastry. Na patelni rozgrzej olej, smaż szpinak, dodaj przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i śmietanę, smaż.
2. W naczyniu żaroodpornym ułóż ziemniaki, na nich plastry papryki, a wewnątrz nich szpinak posypany orzeszkami. Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 30 minut. Podawaj gorące.
Czas przygotowania: około godziny