Papryka: Warzywo młodości i dobrego nastroju

Czy można wyobrazić sobie przyrządzanie takich dań, jak leczo, zupa rybna lub gulasz bez dodania do nich papryki? Każda z wymienionych potraw zyskuje niepowtarzalny smak przez występowanie w niej choćby skromnej ilości warzywa, które znane było już od czasów starożytnych. Uprawiana już przez Azteków, do Europy sprowadzona w XV wieku; rozpowszechniona została także jako przyprawa. Istnieje ponad trzydzieści odmian papryki, jednak składnikiem każdej z nich — w różnych ilościach — jest kapsaicyna. Ten związek chemiczny decyduje o poziomie ostrości smaku papryki oraz wytwarzaniu endorfin, które odpowiadają za poprawienie nastroju i łagodzenie bólu u człowieka. Choć istnieją różne odmiany papryki ze względu na wielkość lub kształt, to każda z nich zawiera witaminy, minerały i substancje chemiczne, które regulują pracę organizmu człowieka. Jednym z przykładów różnic w wyglądzie papryk jest ich barwa. Jakie są najsmaczniejsze i najzdrowsze odmiany papryki? Podpowiadamy.

Papryka poprawia nastrój
Papryka poprawia nastrój ©123RF/PICSEL
Przepis na ekspresowe leczoInteria Kulinaria

Jaką paprykę wybrać, by poprawić swoje zdrowie?

Jaką paprykę wybrać?
©123RF/PICSEL

Papryka czerwona – na utrzymanie młodości

Spożywanie czerwonej papryki poprawia procesy trawienne zachodzące w organizmie, wzmacnia kruche naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie i wspomaga pracę serca. Nadmienić też warto, że to popularne warzywo o czerwonej barwie zawiera największe ilości witaminy C spośród wszystkich rodzajów papryki. (Jedno warzywo zapewnia aż połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik). Wpływ witaminy C na ludzkie zdrowie jest kluczowy; m.in. zwiększa odporność, uchodzi za sojusznika w walce z infekcjami i przeziębieniami, wspomaga produkcję kolagenu i tym samym spowalnia proces pojawienia się zmarszczek. Podobne działanie wykazuje obecny w papryce beta-karoten, czyli prowitamina A. Pomaga zachować piękną cerę, wzmacnia nabłonek układu oddechowego oraz okazuje się dobrym środkiem przeciw zakażeniom. (Beta-karoten podobnie jak likopen zaliczane są do grona przeciwutleniaczy, które spowalniają starzenie się organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów).

Papryka zielona – przeciwko depresji

Papryka zielona
©123RF/PICSEL

Na utrzymanie młodości organizmu wpływa również spożywanie zielonej papryki. Odmiana warzywa o tej barwie dostarcza witaminy E zwanej także "witaminą młodości". Zielona papryka nie jest wybierana do spożycia tak często jak czerwona. Warto jednak uwzględnić ją w swoim jadłospisie. Dlaczego? Zawiera ona luteolinę, którą powinny wspomagać się osoby mające kłopoty z pamięcią czy zasypianiem oraz popadające w zły nastrój. Pracę mózgu stymuluje również obecny w zielonej papryce kwas foliowy. (Warto nadmienić, że ten związek chemiczny jest kluczowy w diecie kobiet w ciąży, gdyż wzmacnia odporność na wady neurologiczne, które mogą pojawić się u dziecka). Poza tym zielona papryka działa dobroczynnie na pracę układu nerwowego (m.in. przeciwdziała rozwojowi depresji) oraz krwionośnego, gdyż stymuluje powstawanie czerwonych krwinek, a poza tym jest mało kaloryczna i sprzyja utrzymaniu pięknej sylwetki.

Sto gramów warzywa zawiera około 20 kcal. Osoby cierpiące na przewlekły stres i zmęczenie powinny włączyć do swojego jadłospisu zarówno zieloną, jak też żółtą odmianę papryki.

Papryka żółta - pełna błonnika

Spożywanie żółtej papryki prowadzi nie tylko do pobudzenia sił witalnych w organizmie człowieka, ale uwalnia także karotenoidy — luteinę i zeaksantynę, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Ponadto charakterystyczną właściwością żółtej papryki jest to, że zawiera ona duże ilości błonnika. Z tego powodu po to zdrowe warzywo powinny sięgać osoby zmagające się z chorobami jelit, bądź osoby z zaburzeniami przemiany materii. Podobnie jak czerwona i zielona tak i żółta odmiana warzywa dostarcza organizmowi związków chemicznych i witamin, które łagodzą stres i wpływają na poprawę kondycji psychicznej człowieka oraz stymulują działanie jego układu nerwowego. Papryka na czele z jej żółtą odmianą to doskonała przekąska, po którą warto sięgać między posiłkami. Nie tylko zapewni uczucie sytości, ale wpłynie na poprawę sylwetki, gdyż stymuluje procesy trawienne i odchudzanie.

Do czego możemy wykorzystać paprykę w kuchni?

Tradycyjne leczo
©123RF/PICSEL

Papryka spożywana w racjonalnych ilościach pomaga utrzymać organizm człowieka w jak najlepszej kondycji mimo upływu czasu. Poza tym doskonale wzbogaca smak rozmaitych dań. Paprykę można podawać w formie gotowanej, pieczonej, duszonej oraz grillowanej, ale zdecydowanie najzdrowsza jest surowa. (Zachowuje najwięcej witamin niezależnie od barwy). Papryka to apetyczny dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych koktajli lub przetworów. Warto jednak dodać, że warzywo można potraktować jako składnik jednego z popisowych dań. Mogą wśród nich znaleźć się przysmaki mięsne takie, jak gulasz wołowy lub smażona pierś z kurczaka. Papryka dobrze sprawdza się także jako składnik zupy pomidorowej czy meksykańskiej. Innym przykładem wykorzystania warzywa jest przygotowanie sałatki z użyciem każdej z opisywanych wcześniej odmian warzywa. Smaczny może okazać się także chłodnik paprykowy lub danie, którego papryka jest podstawowym elementem - leczo.

Papryka: Jakie przeciwwskazania?

Papryka jest oczywiście smaczna i bardzo zdrowia, ale nie każdy dobrze znosi jej obecność w pokarmach. Spożywania jej w dużych ilościach nie zaleca się m.in. osobom z chorobami reumatycznymi, schorzeniami tarczycy oraz zmagającym się z chorobami układu pokarmowego (m.in. wrażliwym przewodem pokarmowym). Szczególną ostrożność powinni zachować także seniorzy oraz wrzodowcy, gdyż papryka może podrażnić błonę śluzową żołądka.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas