Papryki faszerowane z pieca
Zrób papryki faszerowane. Smakują doskonale!
Składniki:
- 20 dag ryżu
- sól
- 8 małych czerwonych papryczek (ew. 4 większe)
- 1 cebula
- 25 dag marchewki
- 20 dag pora
- po 1 gałązce rozmarynu i natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 40 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pieprz
- 25 dag sera brie
- sambal oelek (sos chili)
- świeże zioła do dekoracji
1. Ryż wsypać na posolony wrzątek. Gdy woda zawrze, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem 20 minut. Paprykom ściąć wierzchy, usunąć środki z pestkami. Cebulę i marchewki obrać, pokroić w kosteczkę. Por oczyścić, pociąć na kawałeczki. Zioła opłukać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej cebulę oraz mięso. Dołożyć pozostałe warzywa. Wymieszać z koncentratem pomidorowym oraz ziołami. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć 5 minut na dużym płomieniu. Potem dolać 400 ml wody i ponownie całość zagotować.
2. Ser brie pokroić w kosteczkę. Ryż odcedzić, wymieszać z połową sera. Dodać sambal oelek do smaku. Strąki papryki napełnić farszem ryżowo-serowym. Ustawić w żaroodpornym naczyniu. Nałożyć mięsny sos, posypać resztą sera. Papryki przykryć odciętymi wierzchami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 20 minut.