Papryki faszerowane z pieca

Zrób papryki faszerowane. Smakują doskonale!

Takie papryki smakują doskonale
Takie papryki smakują doskonale 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 20 dag ryżu
  • sól
  • 8 małych czerwonych papryczek (ew. 4 większe)
  • 1 cebula
  • 25 dag marchewki
  • 20 dag pora
  • po 1 gałązce rozmarynu i natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 40 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • 25 dag sera brie
  • sambal oelek (sos chili)
  • świeże zioła do dekoracji


Przygotowanie:

1. Ryż wsypać na posolony wrzątek. Gdy woda zawrze, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem 20 minut. Paprykom ściąć wierzchy, usunąć środki z pestkami. Cebulę i marchewki obrać, pokroić w kosteczkę. Por oczyścić, pociąć na kawałeczki. Zioła opłukać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej cebulę oraz mięso. Dołożyć pozostałe warzywa. Wymieszać z koncentratem pomidorowym oraz ziołami. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć 5 minut na dużym płomieniu. Potem dolać 400 ml wody i ponownie całość zagotować.

2. Ser brie pokroić w kosteczkę. Ryż odcedzić, wymieszać z połową sera. Dodać sambal oelek do smaku. Strąki papryki napełnić farszem ryżowo-serowym. Ustawić w żaroodpornym naczyniu. Nałożyć mięsny sos, posypać resztą sera. Papryki przykryć odciętymi wierzchami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 20 minut.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas