Reklama

Reklama

Paprykowe łódeczki

Kolorowe danie, które przypadnie do gustu szczególnie dzieciom

Czas przyrządzenia: ok. 25 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • po 1 czerwonej i pomarańczowej papryce
  • 2 żółte papryki
  • 2 duże pomidory
  • 5–6 połówek suszonych pomidorów
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 szkl. suchej kaszy kuskus
  • 2–3 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonych ziół do dań włoskich
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kuskus zalej posolonym wrzątkiem, tak by woda sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię kaszki. Odstaw do spęcznienia na ok. 10 minut. Pomidory i 1 żółtą paprykę umyj, oczyść z pestek, drobno pokrój. Suszone pomidory osącz, potnij na kawałeczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojone warzywa. Smaż je przez 2-3 minuty. Wymieszaj z kuskusem. Natkę opłucz, trochę odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Posiekaną natkę dodaj do farszu. Przypraw go ziołami oraz solą i pieprzem. Pozostałe papryki rozetnij, oczyść, napełnij farszem. Udekoruj odłożoną natką.   

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje