Paprykowe łódeczki
Kolorowe danie, które przypadnie do gustu szczególnie dzieciom

Składniki
- po 1 czerwonej i pomarańczowej papryce
- 2 żółte papryki
- 2 duże pomidory
- 5–6 połówek suszonych pomidorów
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 szkl. suchej kaszy kuskus
- 2–3 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonych ziół do dań włoskich
- sól, pieprz
6 porcji
Sposób przygotowania
Kuskus zalej posolonym wrzątkiem, tak by woda sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię kaszki. Odstaw do spęcznienia na ok. 10 minut. Pomidory i 1 żółtą paprykę umyj, oczyść z pestek, drobno pokrój. Suszone pomidory osącz, potnij na kawałeczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojone warzywa. Smaż je przez 2-3 minuty. Wymieszaj z kuskusem. Natkę opłucz, trochę odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Posiekaną natkę dodaj do farszu. Przypraw go ziołami oraz solą i pieprzem. Pozostałe papryki rozetnij, oczyść, napełnij farszem. Udekoruj odłożoną natką.