Parówki na plaży
1. Ziemniaki obierz, opłucz, włóż na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości. Po odcedzeniu przeciśnij ziemniaki przez praskę lub utłucz na purée. Dodaj masło, wymieszaj.
2. W tym samym czasie w osobnym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć spaghetti. Ugotuj według przepisu.
3. Parówki wrzuć do rondelka i ugotuj. Plasterki szynki przekrój na połówki. Każdą parówkę owiń kawałkiem szynki tak, by imitował on ręcznik plażowy i, ewentualnie, górną część bikini. Parówkowym plażowiczom zrób oczy i noski z ziarenek pieprzu oraz włosy ze spaghetti.
4. Na talerzach rozłóż ziemniaczany piaseczek. Umieść na nim parówki. Udekoruj słoneczkiem z makaronu, plasterka marchwi i oliwki oraz „roślinnością” z sałaty. Z boku umieść keczup.
Jeśli chcesz wzbogacić dietę malucha o więcej warzyw, przygotuj z nich purée. Ugotuj po kilka różyczek brokułu i kalafiora, zmiksuj z mlekiem, dopraw i podaj zamiast ziemniaków.