Pascha wielkanocna - Agnieszka

1 litr mleka (z kartonika, % tluszczu wedle uznania), 1 litr kwaśniej śmietany (gestej), 6 jaj, 1 opakowanie cukru wanilinowego, bakalie (w zaleznosci od gustu np. rodzynki, migdaly, orzechy, morele, suszone banany itd.), gaza lub jakieś płótno do formy

Wykonanie:

Mleko gotujemy, wlewamy do niego litr kwaśnej śmietany potem dodajemy 6 jaj (mozna je najpierw zmiksowac, beda wygladaly aby sie polaczyly), wszystko razem gotujemy, dodajemy cukier wanilinowy. Gotujemy az wszystko sie zetnie i powstanie serek, nastepnie odcedzamy serek przez np. gaze lub plotno. Bakalie sparzamy we wrzatkuu, i laczymy wszystko z serkiem. Wykladamy mase do formy wylozonej gaza zmoczona zimna woda, wowczas ladnie nam sie uformuje pascha.! Na koniec gdy ladnie zastygnie i uformuje sie przyozdabiamy pasche galazkami borowek. Wyglada pieknie a smakuje jeszcze lepiej.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas