Reklama

Pasta bezjajeczna - idealna na kanapki

Pyszna pasta kanapkowa dla wegan. Czarna sól himalajska, czyli kala namak, jest idealna, gdy chcemy uzyskać wegański zamiennik jajek. Jej specyficzny, siarkowodorowy zapach sprawia, że doprawione nią bezsmakowe tofu nabiera smaku jajecznicy lub pasty jajecznej.

Składniki dla: 2 porcje

Składniki - pasta:

  • 1 kostka naturalnego tofu (180 g)
  • ½ puszki ciecierzycy
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½-1 łyżeczka czarnej soli himalajskiej (kala namak)

Składniki - dodatki:

  • kilka kromek chleba
  • 1 garść rukoli
  • ½ czerwonej papryki

Sposób przygotowania:

Tofu i ciecierzycę odsączamy. Umieszczamy w blenderze wraz z musztardą, olejem, kurkumą i solą. Blendujemy na gładko.

Podajemy na kromkach chleba z rukolą i kawałkami papryki.

Kala namak stosuje się w Indiach na zaparcia, w celu przyspieszenia trawienia. To także dodatek do dań z soczewicy.

1 porcja zawiera: ok. 460 kcal/1925 kJ, 21 g węglowodanów, 29 g białka, 26 g tłuszczu

Przepis pochodzi z książki "Wege energia. Moc i siła z roślin" autorstwa Katarzyny Gubały:

Fragment książki
Dowiedz się więcej na temat: pasty do pieczywa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy