Pasta bezjajeczna - idealna na kanapki
Pyszna pasta kanapkowa dla wegan. Czarna sól himalajska, czyli kala namak, jest idealna, gdy chcemy uzyskać wegański zamiennik jajek. Jej specyficzny, siarkowodorowy zapach sprawia, że doprawione nią bezsmakowe tofu nabiera smaku jajecznicy lub pasty jajecznej.
Sposób przygotowania:
Tofu i ciecierzycę odsączamy. Umieszczamy w blenderze wraz z musztardą, olejem, kurkumą i solą. Blendujemy na gładko.
Podajemy na kromkach chleba z rukolą i kawałkami papryki.
Kala namak stosuje się w Indiach na zaparcia, w celu przyspieszenia trawienia. To także dodatek do dań z soczewicy.
1 porcja zawiera: ok. 460 kcal/1925 kJ, 21 g węglowodanów, 29 g białka, 26 g tłuszczu
Przepis pochodzi z książki "Wege energia. Moc i siła z roślin" autorstwa Katarzyny Gubały: