Pasta z awokado
Samo zdrowie!

Składniki
- dojrzałe awokado
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- ząbek czosnku
- 1/2 małej cebuli
- kawałek papryczki chilli
- szynka parmeńska lub łososiowa
- świeże liście mięty lub bazylii
- kolorowy pieprz w ziarnach
- sól
4 osób
Sposób przygotowania
1. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ. Rozgnieć widelcem lub zmiksuj w blenderze. Dodaj sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw solą i pieprzem. 2. Cebulę oraz papryczkę chilli pokrój w bardzo drobną kostkę. Dodaj do całości i wymieszaj. Podawaj z szynką parmeńską lub łososiową oraz ze świeżymi listkami mięty lub bazylii. Pastę możesz rozsmarować na świeżym chlebie. Posyp ją kolorowym pieprzem w ziarnach.