Pasta z fasoli i pomidorów

Aktualizacja

Pasta z fasoli i pomidorów to pyszna przekąska, która dostarczy sporo witamin, a przy okazji ucieszy oko kolorami. Kochają ją nie tylko wegetarianie. Pasta z fasoli i pomidorów doskonale smakuje wiosną, gdy pomidory są pełne smaku i aromatu.

Pasta z fasoli i pomidorów doskonale smakuje z chlebem, pitą lub grzankami
Pasta z fasoli i pomidorów doskonale smakuje z chlebem, pitą lub grzankami 123RF/PICSEL

Składniki

  • puszka (400 g) białej fasolki
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 8 cienkich kromek pszennego chleba
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g sera typu feta
  • 2 garście rukoli
  • 3 rzymskie (owalne) pomidory, pokrojone w grube plastry
  • czarny pieprz

Pasta z fasoli i pomidorów - przygotowanie

1. Odcedź fasolkę. Zmieszaj ją w misce z jogurtem i zmiksuj na gładki krem.

2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Ułóż kromki chleba na półce, skrop je olejem i podpiecz (5 minut).

3. Wyjmij grzanki z piekarnika, posmaruj je pastą z fasolki. Następnie na każdej grzance ułóż listki rukoli i po plastrze pomidora. Fetę rozgnieć widelcem i posyp nią grzanki. Oprósz grubo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj, póki gorące.

4. Pastę z fasoli i pomidorów możesz też zrobić z czerwonej fasolki (również z puszki). Zmiksuj ją z rodzynkami, orzechami i olejem. Pasta z fasoli i pomidorów gotowa, smacznego!

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Flaczki z boczniakówPolsat
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?