Pasta z makreli i bryndzy - jeden ze smaków dzieciństwa Mateusza Gesslera

Mateusz Gessler będąc w wieku uczestników programu "Masterchef junior", którego był jurorem, jeszcze nie gotował, za to bardzo lubił jeść. Jednym ze smaków jego dzieciństwa - w którym znajdowała się kuchnia polska i francuska - jest pasta z makreli i bryndzy.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

"Będąc dzieckiem jeszcze nie gotowałem, ale bardzo lubiłem już jeść. Jadałem non stop różne rzeczy i przy różnych okazjach. Dzięki podróżowaniu miałem okazję próbować różnego typu kuchni i podpatrywać różne techniki. To zostało mi w głowie i teraz to wykorzystuję" - mówił w wywiadzie dla PAP Life Mateusz Gessler, szef kuchni, juror programu "Masterchef junior" oraz autor książek kucharskich.

Najnowsza publikacja Gesslera to "Smaki dzieciństwa", w której tłumaczy, że mimo iż wychowywał się we Francji, nie zamknął się tylko na tamtejsze smaki, bo wciąż towarzyszyły mu tradycyjne, polskie potrawy.
Jedną z propozycji Gesslera jest pasta z makreli i bryndzy. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki: 

Sposób przygotowania

Oto, jak przygotować pastę według przepisu Gesslera. W misce dokładnie mieszamy - za pomocą blendera lub widelca - obraną ze skóry i ości makrelę oraz bryndzę. Do gładkiej masy dodajemy koncentrat pomidorowy, szalotkę i papryczkę, która należy wcześniej posiekać oraz wyciskamy do niej sok z cytryny. Łączymy składniki i doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem.
"Pastę serwuj w małych kształtnych porcjach wraz z razowym chlebem albo grzankami. Możesz ją także podać na krakersach. Zakąska ta idealnie będzie smakować z ogórkami małosolnymi" - radzi w swojej najnowszej książce Gessler.

Zmysłowe smaki: Makrela w aromatycznym sosie pomidorowymInteria.tv
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas