Paszteciki z grzybami i kapustą
Są doskonałym daniem obiadowym i tak naprawdę łatwo je zrobić. Wystarczy znaleźć odpowiedni przepis. Wypróbuj nasz i zachwyć swoją rodzinę pasztecikami z grzybami i kapustą.
Składniki:
- 4 szklanki mąki bezglutenowej
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka gęstej śmietany
- łyżeczka soli
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- 5 dag drożdży
- kminek
Farsz z grzybów: usmażyć pieczarki z cebulą, doprawić, drobno pokroić, podsmażyć z cebulą. Kiszoną kapustę ugotować do miękkości. Odcisnąć z soku, zmielić z przygotowanymi grzybami.
Sposób przygotowania:
Wymieszać drożdże ze śmietaną. Dodać resztę i wszystko razem zagnieść. Zostawić pod przykryciem na ok. 30 minut. Rozwałkować długi pasek szerokości ok. 10 cm. Na środek paska nałożyć zimny farsz, po czym zwinąć pasek w rulon tak, aby dłuższe końce zeszły się ze sobą na spodzie, pod farszem.
Kroić rulon na ukos na paszteciki długości ok. 7 cm. Na wierzchu posmarować białkiem, posypać kminkiem. Piec na złoty kolor.