Paszteciki z grzybami i kapustą

Są doskonałym daniem obiadowym i tak naprawdę łatwo je zrobić. Wystarczy znaleźć odpowiedni przepis. Wypróbuj nasz i zachwyć swoją rodzinę pasztecikami z grzybami i kapustą.

Paszteciki w wersji bezglutonowej.
Paszteciki w wersji bezglutonowej. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 szklanki mąki bezglutenowej
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka gęstej  śmietany
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 5 dag drożdży
  • kminek

Farsz z grzybów: usmażyć pieczarki z cebulą, doprawić, drobno pokroić, podsmażyć z cebulą. Kiszoną kapustę ugotować do miękkości. Odcisnąć z soku, zmielić z przygotowanymi grzybami.

Sposób przygotowania:

Wymieszać drożdże ze śmietaną. Dodać resztę i wszystko razem zagnieść. Zostawić pod przykryciem na ok. 30 minut. Rozwałkować długi pasek szerokości ok. 10 cm. Na środek paska nałożyć zimny farsz, po czym zwinąć pasek w rulon tak, aby dłuższe końce zeszły się ze sobą na spodzie, pod farszem.

Kroić rulon na ukos na paszteciki długości ok. 7 cm. Na wierzchu posmarować białkiem, posypać kminkiem. Piec na złoty kolor.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas