Paszteciki z mięsa mielonego
W cieście francuskim.
Składniki:
- 4 płaty mrożonego ciasta francuskiego (po 112 g)
- Czerstwa bułka
- 40 g orzechów pistacjowych
- 4 szalotki
- Ząbek czosnku
- 75 g gotowanej szynki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- Sól, pieprz
- 2 łyżki koniaku
- Żółtko
- 100 g śmietany
- 500 g pieczarek
- 3-4 gałązki świeżego tymianku
- 10 g masła
- 0,25 l bulionu
- Sałata do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto ułożyć w temp, pokojowej, aby odtajało. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Pistacje posiekać. Szalotki pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Szynkę pokroić w kostkę. Bułkę odcisnąć i wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, czosnkiem, połową szalotek, szynką, solą, pieprzem, pistacjami i koniakiem. Masę podzielić na 4 części i uformować. Ciasto rozwałkować na 4 prostokąty (16x26). Ciasto można ponacinać. Na każdym kawałku ciasta układać wałeczki z mięsa, zawinąć je i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w 225 st. C 40 minut. Po 25 minutach pieczenia posmarować żółtkiem zmieszanym ze śmietaną.
Grzyby pokroić w plasterki i usmażyć z pozostałymi szalotkami, dodać tymianek, wlać bulion i pozostałą śmietanę. Paszteciki podawać z sałatą i sosem.