Pasztet z cukinii i szpinaku

Aktualizacja

Pasztet z cukinii i szpinaku to zdrowe i ciekawe w smaku danie. Bezmięsne pasztety cieszą się powodzeniem już nie tylko wśród wegetarian. Pasztet z cukinii i szpinaku z pewnością przypadnie ci do gustu!

Pasztet z cukinii i szpinaku to pasztet wegetariański, który smakuje każdemu
Pasztet z cukinii i szpinaku to pasztet wegetariański, który smakuje każdemu123RF/PICSEL

Składniki

  • 0,5 kg cukinii
  • pęczek szpinaku
  • 2 jajka
  • mleko
  • pół szklanki tartej bułki
  • cebula
  • czosnek
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa, tymianek
  • oliwa
1 min

Pasztet z cukinii i szpinaku - przygotowanie

Bułkę tartą rozrób z mlekiem tak, jak do kotletów mielonych. Cukinię zetrzyj na tarce średniej grubości.

Cebulę pokrój w pióra, obsmaż, aż nabierze złotawych odcieni. Dorzuć cukinię, połącz mokrą bułkę z przyprawami i jajkiem. Całość mieszaj około pięciu minut razem na patelni.

Na osobnej patelni duś szpinak z dodatkiem gałki muszkatałowej, soli i czosnku.

Do foremki wysmarowanej oliwą nakładaj na przemian warstwę cukinii i szpinaku. Wyrównaj i przykryj folią aluminiową.

Zapiekaj godzinę w temperaturze 170 stopni.

Sprawdź też inne przepisy na zdrowe dania:

Zobacz też:

"Ewa gotuje": Smalec wieprzowy z jabłkiemPolsat