Pasztet z cukinii i szpinaku
Pasztet z cukinii i szpinaku to zdrowe i ciekawe w smaku danie. Bezmięsne pasztety cieszą się powodzeniem już nie tylko wśród wegetarian. Pasztet z cukinii i szpinaku z pewnością przypadnie ci do gustu!
Pasztet z cukinii i szpinaku - przygotowanie
Bułkę tartą rozrób z mlekiem tak, jak do kotletów mielonych. Cukinię zetrzyj na tarce średniej grubości.
Cebulę pokrój w pióra, obsmaż, aż nabierze złotawych odcieni. Dorzuć cukinię, połącz mokrą bułkę z przyprawami i jajkiem. Całość mieszaj około pięciu minut razem na patelni.
Na osobnej patelni duś szpinak z dodatkiem gałki muszkatałowej, soli i czosnku.
Do foremki wysmarowanej oliwą nakładaj na przemian warstwę cukinii i szpinaku. Wyrównaj i przykryj folią aluminiową.
Zapiekaj godzinę w temperaturze 170 stopni.
Sprawdź też inne przepisy na zdrowe dania:
Zobacz też: