Pasztet z marynowanych piersi kaczki

Idealny na święta!

Taki pasztet jest niezwykle aromatyczny
Taki pasztet jest niezwykle aromatyczny123RF/PICSEL

Składniki:

  • 40 dag filetów z kaczki
  • 50 dag wątróbki drobiowej
  • 20 dag słoniny
  • 3 jajka
  • 30 dag masła
  • sól, pieprz

Marynata

  • 1/2 szklanki porto
  • Kieliszek winiaku
  • Sok z pomarańczy i starta skórka
  • Tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Piersi kaczki umyj i osusz. Wątróbkę oczyść i razem z filetami włóż do miski. Zalej przygotowaną marynatą. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na całą noc.

Masło roztop w rondelku, wystudź. Słoninę włóż na 2 godziny do zamrażalnika. Potem pokrój ją w jak najcieńsze plasterki. Piersi i wątróbki zmiksuj razem z marynatą na jednolitą masę. W trakcie dodawaj po jednym jajku i wlewaj przestudzone masło. Dopraw solą i pieprzem. Formę natłuść i wyłóż folią spożywczą. Na folię wyłóż plastry słoniny - najpierw na dno, potem na boki. 1/3 plastra powinna zwisać na zewnątrz. Wyłóż mięso, wyrównaj powierzchnię, przykryj zwisającymi plastrami słoniny.

Formę z pasztetem włóż do większej formy z wrzącą wodą (powinna sięgać do 3/4 wysokości naczynia). Piecz około 50 minut w 200° C.

Kobieta i życie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas