Pasztet z marynowanych piersi kaczki
Idealny na święta!
Składniki:
- 40 dag filetów z kaczki
- 50 dag wątróbki drobiowej
- 20 dag słoniny
- 3 jajka
- 30 dag masła
- sól, pieprz
Marynata
- 1/2 szklanki porto
- Kieliszek winiaku
- Sok z pomarańczy i starta skórka
- Tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Piersi kaczki umyj i osusz. Wątróbkę oczyść i razem z filetami włóż do miski. Zalej przygotowaną marynatą. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na całą noc.
Masło roztop w rondelku, wystudź. Słoninę włóż na 2 godziny do zamrażalnika. Potem pokrój ją w jak najcieńsze plasterki. Piersi i wątróbki zmiksuj razem z marynatą na jednolitą masę. W trakcie dodawaj po jednym jajku i wlewaj przestudzone masło. Dopraw solą i pieprzem. Formę natłuść i wyłóż folią spożywczą. Na folię wyłóż plastry słoniny - najpierw na dno, potem na boki. 1/3 plastra powinna zwisać na zewnątrz. Wyłóż mięso, wyrównaj powierzchnię, przykryj zwisającymi plastrami słoniny.
Formę z pasztetem włóż do większej formy z wrzącą wodą (powinna sięgać do 3/4 wysokości naczynia). Piecz około 50 minut w 200° C.