Pasztet z pestek dyni
Jeśli pasztet, to tylko mięsny? Niekoniecznie! Wegetarianie i weganie zajadają się pasztetami warzywnymi z różnymi dodatkami. Wypróbuj przepis z książki "Misa mocy", a odkryjesz nowe oblicze tej potrawy.

Składniki
- 1/8 dużego korzenia selera
- 1/2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 100 g kaszy jaglanej
- 1/2 l wody
- 600 g pestek dyni
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do posmarowania pasztetu
Sposób przygotowania:
Przygotuj wywar: pokrojone drobno seler, marchew, pietruszkę oraz wypłukaną kaszę jaglaną wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Kasza może się rozgotować.
Do przestudzonego wywaru dodaj zmielone w kruszarce pestki dyni, drobno poszatkowaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Wyrób masę ręką.
Pasztet przełóż do foremki (11 x 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj olejem i włóż na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Wyjmij z blaszki dopiero po wystygnięciu.
Przepis pochodzi z książki "Misa mocy":
