Pasztet z pestek dyni
Jeśli pasztet, to tylko mięsny? Niekoniecznie! Wegetarianie i weganie zajadają się pasztetami warzywnymi z różnymi dodatkami. Wypróbuj przepis z książki "Misa mocy", a odkryjesz nowe oblicze tej potrawy.
Sposób przygotowania:
Przygotuj wywar: pokrojone drobno seler, marchew, pietruszkę oraz wypłukaną kaszę jaglaną wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Kasza może się rozgotować.
Do przestudzonego wywaru dodaj zmielone w kruszarce pestki dyni, drobno poszatkowaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Wyrób masę ręką.
Pasztet przełóż do foremki (11 x 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj olejem i włóż na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Wyjmij z blaszki dopiero po wystygnięciu.
Przepis pochodzi z książki "Misa mocy":