Pasztet z pestek dyni

Jeśli pasztet, to tylko mięsny? Niekoniecznie! Wegetarianie i weganie zajadają się pasztetami warzywnymi z różnymi dodatkami. Wypróbuj przepis z książki "Misa mocy", a odkryjesz nowe oblicze tej potrawy.

Pasztet z pestek dyni
Pasztet z pestek dynimateriały prasowe

Składniki

  • 1/8 dużego korzenia selera
  • 1/2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1/2 l wody
  • 600 g pestek dyni
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy do posmarowania pasztetu

Sposób przygotowania:

Przygotuj wywar: pokrojone drobno seler, marchew, pietruszkę oraz wypłukaną kaszę jaglaną wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Kasza może się rozgotować.

Do przestudzonego wywaru dodaj zmielone w kruszarce pestki dyni, drobno poszatkowaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Wyrób masę ręką.

Pasztet przełóż do foremki (11 x 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj olejem i włóż na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Wyjmij z blaszki dopiero po wystygnięciu.

Przepis pochodzi z książki "Misa mocy":

Okładka książki "Misa mocy"
Okładka książki "Misa mocy"materiały prasowe