Pasztet z soczewicy
Aromatyczny i chrupiący pasztet z czerwonej soczewicy, to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wędlin na świątecznym stole. Przygotujesz go szybko, we własnym piekarniku.
Soczewicę dokładnie opłucz i zagotuj do miękkości. Warzywa korzeniowe (marchew, pietruszka, seler) zetrzyj na grubej tarce, wymieszaj z ugotowaną soczewicą.
Do masy wbij surowe jajko, dodaj bułkę tartą, przyprawy i dokładnie zamieszaj.
Suszone pomidory pokrój w cienkie paski i wraz z kaparami dodaj do pasztetu.
Tak przygotowaną pulpę przelej do brytfanki (wyłożonej papierem do pieczenia) albo do żaroodpornego naczynia. Zapiekaj około 40 minut w 180-200 stopniach.
Gotowy pasztet krój w plastry, podawaj na chlebie.
***
Zobacz także:
Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program