Pasztet z soczewicy

Aromatyczny i chrupiący pasztet z czerwonej soczewicy, to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wędlin na świątecznym stole. Przygotujesz go szybko, we własnym piekarniku.

Pasztet z czerwonej soczewicy doskonale zastąpi mięso
Pasztet z czerwonej soczewicy doskonale zastąpi mięso123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • gotowane warzywa z bulionu
  • kapary
  • suszone pomidory
  • bułka tarta
  • jajko
  • kurkuma
  • wędzona papryka
  • kolendra
  • sól
  • pieprz
1 min

Soczewicę dokładnie opłucz i zagotuj do miękkości. Warzywa korzeniowe (marchew, pietruszka, seler) zetrzyj na grubej tarce, wymieszaj z ugotowaną soczewicą.

Do masy wbij surowe jajko, dodaj bułkę tartą, przyprawy i dokładnie zamieszaj.

Suszone pomidory pokrój w cienkie paski i wraz z kaparami dodaj do pasztetu.

Tak przygotowaną pulpę przelej do brytfanki (wyłożonej papierem do pieczenia) albo do żaroodpornego naczynia. Zapiekaj około 40 minut w 180-200 stopniach. 

Gotowy pasztet krój w plastry, podawaj na chlebie.

***

Zobacz także:

Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program

"Ewa gotuje": Smalec wieprzowy z jabłkiemPolsat
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?