Pasztet z ziemniaków
Taki pasztet doskonale nadaje się na obiad, a także na kolację.
Składniki na 12 porcji:
- 4 filety śledziowe,
- 50 dag ziemniaków,
- 5 jajek,
- czerstwa bułka kajzerka,
- 1-2 szklanki mleka,
- 10 dag masła,
- 3 łyżki tartej bułki,
- mielona gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz,
- zielenina (pietruszka, koperek, rozmaryn) do przybrania
Sposób przygotowania:
1. Bułkę namocz wcześniej w ciepłym mleku (zużyj na to szklankę mleka), odciśnij, a następnie razem z ugotowanymi i dobrze ostudzonymi ziemniakami przepuść przez maszynkę. 2. Filety śledziowe opłucz pod strumieniem bieżącej wody. Jeśli są bardzo słone, mocz je 15-30 min w pozostałym mleku, a następnie osącz i osusz. 3. 3 jajka umyj i rozbij, oddzielając żółtka od białek. Miękkie masło przełóż do miski i ucieraj je drewnianą pałką lub mikserem na niskich obrotach, stopniowo dodając 3 żółtka i ziemniaki z bułką.
4. Białka z trzech jajek ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie połącz ją z masą ziemniaczaną. Dopraw pieprzem i gałką, dodaj 2 łyżki drobno tartej bułki. Pozostałe dwa jajka ugotuj na twardo z dodatkiem soli (dzięki temu lepiej odejdzie skorupka). Ugotowane i obrane jajka pokrój w plasterki. Filety śledziowe pokrój w paski. 5. Głęboką żaroodporną formę natłuść i wysyp pozostałą bułką, wyłóż połowę masy, przykryj śledziami, plasterkami jajek i resztą masy ziemniaczanej. Piecz 60 min w temperaturze 200° C. Podawaj na zimno lub ciepło, przybrane zieleniną.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 35 minut
Porcja: 390 kilokalorii