Pasztet z żurawiną
Przygotuj go na święta!
Składniki:
●700 g filetów z piersi kurczaka
●2 bułki
●200 g wątróbek drobiowych
●3 jajka
●2-3 marchewki
●szklanka mleka
●300 g suszonej żurawiny
●liść laurowy
●sól
●pieprz
●kilka ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
1. Wątróbki oczyść i ugotuj. Mięso ugotuj z marchewkami, liściem i zielem. Wyjmij. Bułki namocz w mleku. Odciśnij.
2. Filety, marchewki, wątróbki i bułki zmiel, połącz z jajkami, 1/3 żurawiny i wywarem (masa nie powinna być zbyt gęsta). Dopraw solą i pieprzem.
3. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia przełóż 1/2 masy. Wsyp resztę żurawiny, przykryj masą. Piecz 50 min w temp. 180 °C.