Pasztet ziemniaczany

Ten pasztet różni się od tradycyjnego. Jego podstawowym składnikiem są bowiem... ziemniaki.

Pasztet z ziemniaków najlepiej podać z sałatką
Pasztet z ziemniaków najlepiej podać z sałatką 123RF/PICSEL

Składniki na 6-8 porcji:

  • 4 filety śledziowe,
  • 50 dag ziemniaków,
  • 5 jajek,
  • 1 czerstwa bułka kajzerka,
  • 125 ml mleka,
  • 10 dag masła,
  • 3 łyżki tartej bułki,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • majeranek,
  • tłuszcz do posmarowania formy

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, następnie odparuj i odstaw do ostygnięcia.

2. Suchą bułkę namocz wcześniej w mleku. Gdy dobrze namięknie, odciśnij i razem z ziemniakami przepuść przez maszynkę do mielenia.

3. Do wysokiego naczynia przełóż masło. Ucieraj je, aż stanie się puszyste i jasne. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodaj 3 żółtka i przemielone ziemniaki z bułką. Dopraw do smaku startą gałką, majerankiem, pieprzem i solą (ostrożnie!). Na koniec dodaj 2 łyżki tartej bułki i wymieszaj

4. Z trzech białek ubij sztywną pianę. Dodawaj ją porcjami do masy ziemniaczanej, mieszaj drewnianą łyżką.

5. Pozostałe 2 jajka ugotuj na twardo, przestudź, obierz i pokrój w plasterki. Filety śledziowe pokrój w paseczki. Głęboką żaroodporną formę natłuść. Na dnie ułóż połowę masy ziemniaczanej, przykryj pokrojonymi śledziami, na nich ułóż plasterki jajek. Ostatnią warstwą będzie pozostała masa ziemniaczana. Piecz 60 minut w temp. 200° C. Pasztet ziemniaczany podawaj na zimno, pokrojony w plastry z pikantnym keczupem, ostrym sosem chrzanowym lub sosem curry.

Przygotowanie: 80 minut

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas