Pasztet ziemniaczany
Ten pasztet różni się od tradycyjnego. Jego podstawowym składnikiem są bowiem... ziemniaki.
Składniki na 6-8 porcji:
- 4 filety śledziowe,
- 50 dag ziemniaków,
- 5 jajek,
- 1 czerstwa bułka kajzerka,
- 125 ml mleka,
- 10 dag masła,
- 3 łyżki tartej bułki,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- majeranek,
- tłuszcz do posmarowania formy
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, następnie odparuj i odstaw do ostygnięcia.
2. Suchą bułkę namocz wcześniej w mleku. Gdy dobrze namięknie, odciśnij i razem z ziemniakami przepuść przez maszynkę do mielenia.
3. Do wysokiego naczynia przełóż masło. Ucieraj je, aż stanie się puszyste i jasne. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodaj 3 żółtka i przemielone ziemniaki z bułką. Dopraw do smaku startą gałką, majerankiem, pieprzem i solą (ostrożnie!). Na koniec dodaj 2 łyżki tartej bułki i wymieszaj
4. Z trzech białek ubij sztywną pianę. Dodawaj ją porcjami do masy ziemniaczanej, mieszaj drewnianą łyżką.
5. Pozostałe 2 jajka ugotuj na twardo, przestudź, obierz i pokrój w plasterki. Filety śledziowe pokrój w paseczki. Głęboką żaroodporną formę natłuść. Na dnie ułóż połowę masy ziemniaczanej, przykryj pokrojonymi śledziami, na nich ułóż plasterki jajek. Ostatnią warstwą będzie pozostała masa ziemniaczana. Piecz 60 minut w temp. 200° C. Pasztet ziemniaczany podawaj na zimno, pokrojony w plastry z pikantnym keczupem, ostrym sosem chrzanowym lub sosem curry.
Przygotowanie: 80 minut