Patent szefów kuchni na śniadaniowy hit. Idealnie kremowa i pełna smaku jajecznica
Fani prostych i sprawdzonych przepisów robią tradycyjną jajecznicę wyłącznie przy użyciu jajek, odrobiny masła oraz ulubionych przypraw. Szefowie kuchni przekonują, że kluczem do uzyskania niezwykle puszystego dania jest delikatne mieszanie oraz ustawienie niewielkiego ognia. Okazuje się, że jeszcze jeden składnik może przyczynić się do nadania jej dodatkowej delikatności. Sprawdź, w czym tkwi sekret.
Spis treści:
Jajecznica z majonezem - składniki
Miłośnicy wspólnego celebrowania pysznych śniadań, w których nie brakuje jajek, często wykonują jajecznicę z odrobiną mleka lub śmietany. Dodatek jednego powszechnie dostępnego oraz łatwego do kupienia składnika wyniesie ją na wyższy poziom smaku oraz delikatności. Wystarczy już jedna łyżeczka majonezu, by otrzymać niezwykle delikatne, smaczne, a przede wszystkim pożywne danie - idealne na początek dnia. Sprawdź, jakie składniki będą niezbędne do wykonania tej przepysznej i nietypowej śniadaniowej jajecznicy.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka wody
- sól i pieprz do smaku
- drobno posiekany szczypiorek
Przygotowanie smacznego śniadania
Jajecznica z dodatkiem majonezu staje się nieco bardziej pulchna, a dodatkowo zyskuje niepowtarzalny smak. Co ciekawe, z tego sposobu przygotowywania tradycyjnej śniadaniowej potrawy korzysta wielu uznanych na całym świecie kucharzy. Jak przygotować ją w domu?
- Zacznij od wbicia jajek do miseczki, a następnie dokładnie je wymieszaj.
- Na patelni rozpuść łyżkę masła, wlej jajka i zacznij delikatnie mieszać. Pamiętaj, by ustawić niewielki ogień - w ten sposób zapobiegniesz szybkiemu przypaleniu dania.
- Do lekko ściętych jajek dodaj łyżeczkę wody oraz majonezu. Mieszaj aż do uzyskania kremowej konsystencji.
- Gotową jajecznicę przełóż do miseczki, dopraw solą oraz pieprzem, posyp obficie szczypiorkiem i podawaj z dodatkiem ulubionego pieczywa. Smacznego!
Czy warto dodać majonez do jajecznicy?
Majonez to jeden z najczęstszych dodatków wybieranych do tradycyjnych jajek na twardo. Nie brakuje go także w kanapkach oraz w towarzystwie parówek oraz innych śniadaniowych niezbędników. Skoro tak świetnie komponuje się z wieloma produktami, dlaczego nie połączyć go także z jajecznicą?
Obawy może budzić nie tylko zmiana smaku, ale także zwiększenie kaloryczności potrawy. Alton Brown, prezenter amerykańskich programów kulinarnych, który w swojej książce "EveryDayCook" zaprezentował pomysł na taką formę dania, zapewnia, że dodatek majonezu w jajecznicy jest zupełnie niewyczuwalny w smaku. Jego znikoma ilość nie wpływa także znacząco na kaloryczność. Choć nie jest to niezbędny składnik do uzyskania wilgotnej jajecznicy, warto dać mu szansę.
Sprawdź również: