Pęczak po toskańsku
Zdrowe danie obiadowe na bazie kaszy
Sposób przygotowania
1. Zmiksuj 3 łyżki oliwy z kminem, sokiem z limonki, odrobiną soli i dużą szczyptą pieprzu. Odstaw. Mięso umyj i osusz. Natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Posmaruj octem wymieszanym z 1 łyżką oliwy. Odłóż na 30 minut. Przełóż na blaszkę z pergaminem, posyp szałwią i ziołami, przykryj folią aluminiową. Piecz 40 minut w 180 st. C.
2. Warzywa umyj, osusz. Bakłażan i cukinię pokrój w kostkę, a paprykę na 4 cząstki. Dołóż do mięsa, skrop oliwą i podlej 2-3 łyżkami wody. Piecz, aż mięso i warzywa będą miękkie. Ostudź.
3. Warzywa i mięso pokrój na kawałeczki. Wymieszaj z kaszą i skrop oliwą z kminem. Delikatnie przemieszaj