Reklama

Reklama

Pęczak po toskańsku

Zdrowe danie obiadowe na bazie kaszy

Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • 2 podudzia
  • 1,5 szkl. ugotowanej na sypko kaszy pęczak
  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej otartej szałwii
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • sok z 1/5 limonki lub cytryny

Sposób przygotowania

1. Zmiksuj 3 łyżki oliwy z kminem, sokiem z limonki, odrobiną soli i dużą szczyptą pieprzu. Odstaw. Mięso umyj i osusz. Natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Posmaruj octem wymieszanym z 1 łyżką oliwy. Odłóż na 30 minut. Przełóż na blaszkę z pergaminem, posyp szałwią i ziołami, przykryj folią aluminiową. Piecz 40 minut w 180 st. C. 

2. Warzywa umyj, osusz. Bakłażan i cukinię pokrój w kostkę, a paprykę na 4 cząstki. Dołóż do mięsa, skrop oliwą i podlej 2-3 łyżkami wody. Piecz, aż mięso i warzywa będą miękkie. Ostudź. 

3. Warzywa i mięso pokrój na kawałeczki. Wymieszaj z kaszą i skrop oliwą z kminem. Delikatnie przemieszaj

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje