Pełnoziarniste burgery z łososiem, warzywami, ziołowym jogurtem i ketchupem
Równie pyszne jak te z mięsem!

Składniki
- 3 bułki pełnoziarniste
- filet z łososia około 300 g
- garść szpinaku baby
- mała cukinia
- 1 łyżeczka oliwy (w razie użycia patelni grillowej)
- szczypta soli
- jogurt naturalny
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- łyżka posiekanego lubczyku
- łyżka posiekanej mięty
- łyżka soku z cytryny
- ketchup np. Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii
Sposób przygotowania
Łososia pozbawiamy skóry i skrapiamy sokiem z cytryny. Grillujemy go z obu stron, na grillu tradycyjnym, bądź lekko natłuszczonej patelni grillowej. Cukinię myjemy, kroimy w plastry, posypujemy odrobiną soli i grillujemy z obu stron, aż zmięknie. Jogurt mieszamy z posiekanymi ziołami i sokiem z cytryny. Bułki przekrawamy i układamy na nich kolejno: umyty szpinak, cukinię, sos jogurtowy i kawałek łososia. Na rybę wyciskamy ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii i przykrywamy górą bułki.