Penne w sosie z gorgonzoli
Proste i szybkie danie z makaronu.
Składniki:
- 400 g makaronu Penne
- sól
- ząbek czosnku
- mała cebula
- 200 g sera gorgonzola
- 1 łyżka oleju
- 200 g śmietany
- 1 łyżeczka bulionu instant
- 100 g szynki parmeńskiej
- pęczek bazylii
- czarny pieprz Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę,przesmażyć na oleju, wlać 250 ml wody i śmietanę. Zagotować i dodać bulion. Dodać pokrojony w kostkę ser, zredukować ogień i mieszać, aż ser się rozpuści. Makaron odcedzić, szynkę pokroić w paseczki. Sos doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojone listki bazylii. Makaron podawać z sosem i szynką. Dekorować bazylią.
Czas przygotowania: 20 minut
Jedna porcja zawiera: 3230 kJ/771 kcal