Penne z kabanosem
Sycące danie makaronowe

Składniki
- 1,5 szklanki makaronu penne
- Kabanosy pieczone (np. Maestro Zakładów Mięsnych Henryk Kania S.A.)
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- małe opakowanie przecieru pomidorowego
- 1 średnia cebula
- starty ser żółty do posypania potrawy
- świeży szczypiorek
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kabanosy kroimy w grube plastry i podsmażamy na patelni razem z cebulą aż do zarumienienia, przyprawiamy do smaku.Następnie dodajemy czosnek i chwilę mieszamy, potem dodajemy przecier i posiekane pomidory. Dusimy do 15 minut mieszając.Gotowy sos i składniki mieszamy z makaronem. Wyłożony na talerz makaron i sos można posypać startym parmezanem oraz dużą ilością szczypiorku. Można także dodać przyprawy do smaku.
Materiały prasowe "Doceń polskie".