Penne z pesto z bazylii

Błyskawiczny obiad.

Czas przyrządzenia: 25 min
Składniki dla: 4-6 osób

Składniki

  • 2 garści listków bazylii i młodego mlecza (może być też krwawnik, pokrzywa lub rukiew wodna)
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1 garść pestek słonecznika
  • 1 garść orzechów laskowych
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki parmezanu
  • 400 g makaronu (penne lub rigatoni)
  • tarty parmezan do posypania

Sposób przygotowania

Makaron ugotuj al dente i odcedź, zachowując ok. 1/2 szklanki wody z gotowania. Liście ziół dokładnie umyj i osusz. Orzechy i pestki zmiel na drobne okruszki, dodaj zioła i ząbki czosnku, parmezan i zmiksuj na pastę. Dodawaj stopniowo olej i miksuj aż uzyskasz konsystencję pesto. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pesto rozcieńcz wodą z gotowania makaronu i wymieszaj z penne. Posyp całość tartym  

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje