Penne z pesto z bazylii
Błyskawiczny obiad.

Składniki
- 2 garści listków bazylii i młodego mlecza (może być też krwawnik, pokrzywa lub rukiew wodna)
- oliwa z oliwek
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 1 garść pestek słonecznika
- 1 garść orzechów laskowych
- sól
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki parmezanu
- 400 g makaronu (penne lub rigatoni)
- tarty parmezan do posypania
4-6 osób
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj al dente i odcedź, zachowując ok. 1/2 szklanki wody z gotowania. Liście ziół dokładnie umyj i osusz. Orzechy i pestki zmiel na drobne okruszki, dodaj zioła i ząbki czosnku, parmezan i zmiksuj na pastę. Dodawaj stopniowo olej i miksuj aż uzyskasz konsystencję pesto. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pesto rozcieńcz wodą z gotowania makaronu i wymieszaj z penne. Posyp całość tartym