Pepian de Pollo
Specjalność kuchni gwatemalskiej.
6 pomidorów,
8 tomatilli (Physalis philadelphica) (można zastąpić rodzynkami),
1 średnia nieobrana cebula,
4 nieobrane ząbki czosnku,
3 suszone papryczki chili, bez szypułek i nasion,
pół szklanki ziarna sezamu,
pół szklanki pestek dyni,
1,2 kawałki cynamonu,
8 goździków,
3 ziarna ziela angielskiego,
dwie łyżki oleju roślinnego,
świeża kolendra,
sześć szklanek bulionu z kurczaka,
60 g czekolady,
1/4 szklanki masa harina (jeśli jest niedostępna można użyć mąki lub mąki kukurydzianej) rozmieszanej z 1 /2 szklanki wody,
gotowany kurczak pokrojony w kawałki
Wykonanie:
W dużym żeliwnym rondlu opiekaj pomidory, tomatille, cebulę i czosnek aż ściemnieją. Wyjmij je i ostudź, a następnie obierz ze skórek, pokrój i wrzuć do miksera.
W rondlu podsmaż ziarno sezamu, pestki dyni i chili, a kiedy sezam zrumieni się na złoto wszystko przesyp do miksera.
Cynamon, goździki i ziele angielskie włóż do rondla i podpiekaj dopóki nie zaczną pachnieć. Dodaj do pozostałych składników i zmiksuj. Powstałą masę przetrzyj przez sito.
W dużym emaliowanym garnku rozgrzej olej do średnio wysokiej temperatury, wyłóż zmiksowaną masę i przesmażaj około 5 minut. Dodaj bulion z kurczaka i mieszaj do połączenia się z masą. Następnie dodaj czekoladę i rozmieszaną z wodą masa harina (lub mąkę) i zamieszaj ponownie. Doprowadź do wrzenia, dodaj kawałki kurczaka, potem zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 20 minut. Podawaj z ryżem, dekoruj kolendrą.
(Masa harina - specjalna odmiana mąki używana do robienia tortilli)