Pestki słonecznika

Wykorzystaj je!

Słonecznik - warto poznać jego zalety!
Słonecznik - warto poznać jego zalety!123RF/PICSEL

1. Pożywne śniadanie Bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy pestki słonecznika, do tego garść ulubionych płatków plus mleko lub jogurt - to proste, a zarazem bardzo wartościowe śniadanie. Takie szybkie musli jest świetne dla ucznia.

2. Dodatek do zupy Pestki słonecznika mogą być doskonałym dodatkiem do jesiennej zupy, np. kremu z dyni, kalafiora czy pomidorów. Zanim posypiesz nimi zupę, możesz je lekko uprażyć na suchej patelni - będą bardziej chrupiące.

3. Do wypieków Wiele ciast lub ciasteczek warto wzbogacić słonecznikiem - pesteczkami w całości np. oklej maślane lub nadziewane ciasteczka, po czym upiecz je. Można też dodać posiekane ziarna do samego ciasta - dobrze sprawdzą się np. jako dodatek do murzynka lub piernika.

4. "Chrupiąca" sałatka Słonecznik znakomicie pasuje do każdej sałaty - zwłaszcza lodowej, masłowej, rukoli czy roszponki. Lekko uprażonymi na suchej patelni pesteczkami możesz posypać wierzch sałatki lub wymieszać ziarenka ze składnikami.

5. Na boki tortu, desery Zamiast wiórkami kokosowymi lub zmielonymi orzechami, boki posmarowanego kremem tortu możesz okleić posiekanymi ziarnami słonecznika. Warto też posypywać nimi desery.

6. Składnik pesto Jeśli sama robisz pesto, możesz wzbogacić je pestkami słonecznika. Zastąpisz nimi orzeszki pinii, które są droższe. Ziarenka będą pasowały zarówno do klasycznego pesto bazyliowego, jak też do innych, np. z suszonymi pomidorami.

7. Farsze i nadzienia Od tych bardziej skomplikowanych, np. do pierogów, aż po najprostsze - do naleśników czy warzywnych roladek - do bardzo wielu pasuje słonecznik. Wspaniale komponuje się zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym smakiem. Pestki doskonale pasują do nadzień z warzyw, takich jak np. szpinak. Świetnie uzupełnią też grzybowy farsz do krokietów (np. z pieczarek). Warto dodawać je też do nadzień z różnych serów i twarogów.

8. Słonecznikowe pieczywo Jeśli masz ochotę zaszaleć i upiec własny chleb, warto dodać do niego ziarna słonecznika (do środka, na wierzch - gdzie zechcesz).

9. Ciastka bez pieczenia Pestki słonecznika to superbaza do słodkości, których nie trzeba piec. Wystarczy je połączyć np. stopioną w gorącej kąpieli wodnej czekoladą lub karmelem i zastudzić, nadając im dowolną formę.

10. Nietypowa panierka Ze zmielonych lub posiekanych pesteczek słonecznika można zrobić pyszną panierkę do placków i kotlecików.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas