Pianka dyniowa
Lekka i smaczna

Składniki
- Spód:
- 1/2 kostki do pieczenia np. Kasia (12,5 dag)
- 17 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 10 dag upieczonej dyni
- Wierzch:
- 450 dag upieczonej dyni
- 2 galaretki cytrynowe
- 200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
- rodzynki w czekoladzie do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Dynię na spód zmiksować na gładko, osączyć na sitku. Mąkę przesiać z cynamonem. Wymieszać z sodą. Miękką kostkę do pieczenia np. Kasia utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno wbić jajka. Porcjami wsypać sypkie składniki. Dołożyć mus z dyni. Dobrze go wymieszać. Ciasto rozsmarować na spodzie tortownicy o śr. 23 wyłożonej wcześniej pergaminem. Piec 30 minut w temp. 170 st. Wystudzić.2. Galaretki rozpuścić w jednej szklance wrzątku. Dobrze wystudzić. Dynię na piankę także zmiksować na gładko, osączyć. Dobrze schłodzone mleko ubić na puszystą piankę. Ciągle ubijając, małymi porcjami wlać galaretkę. Masę wymieszać z musem dyniowym. Rozsmarować na wystudzonym spodzie czekoladowym.3.Ciasto wstawić do lodówki na noc. Przed podaniem udekorować rodzynkami w czekoladzie i np. skórką z pomarańczy.