Piaskowa tęcza

Miękkie masło utrzyj z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym.

Piaskowa tęcza
Piaskowa tęczaPicsel123RF/PICSEL

Składniki na 16 porcji:

  • 50 dag masła
  • 40 dag cukru
  • szczypta soli
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 8 jajek
  • 60 dag mąki pszennej
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 duże op. proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • barwniki spożywcze w siedmiu kolorach tęczy
  • 1 op. błyskawicznego kremu do tortów o smaku waniliowym
  • tłuszcz i mąka do tortownicy

Sposób przygotowania:

1. Miękkie masło utrzyj z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj jajka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, połącz z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dolej mleko.

2. Ciasto dobrze wymieszaj mikserem. Rozdziel je na 7 części. Do każdej dodaj po kilka kropli innego barwnika spożywczego. Przygotuj krem do tortów według przepisu.

3. Tortownicę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj jedno z ciast. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz 15 minut. Tak samo upiecz pozostałe placki. Po wystudzeniu przełóż je kremem. Posmaruj nim także wierzch i bok ciasta. Przed podaniem udekoruj.

Zmysłowe smaki: Muffiny z białą czekoladą i malinamiInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas