Piaskowa tęcza
Miękkie masło utrzyj z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym.
Składniki na 16 porcji:
- 50 dag masła
- 40 dag cukru
- szczypta soli
- 2 op. cukru waniliowego
- 8 jajek
- 60 dag mąki pszennej
- 15 dag mąki ziemniaczanej
- 1 duże op. proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- barwniki spożywcze w siedmiu kolorach tęczy
- 1 op. błyskawicznego kremu do tortów o smaku waniliowym
- tłuszcz i mąka do tortownicy
Sposób przygotowania:
1. Miękkie masło utrzyj z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj jajka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, połącz z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dolej mleko.
2. Ciasto dobrze wymieszaj mikserem. Rozdziel je na 7 części. Do każdej dodaj po kilka kropli innego barwnika spożywczego. Przygotuj krem do tortów według przepisu.
3. Tortownicę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj jedno z ciast. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz 15 minut. Tak samo upiecz pozostałe placki. Po wystudzeniu przełóż je kremem. Posmaruj nim także wierzch i bok ciasta. Przed podaniem udekoruj.