Piaskowe ciasta z soczystymi cytrusami

Cytrynowa kopuła w bezie
Cytrynowa kopuła w bezie123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 cytryny
  • 2/3 kostki masła
  • 2 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 350 ml maślanki (kefiru)
  • 1 i 1/2 małej torebki proszku do pieczenia
  • masło do formy
16 porcji

Sposób przygotowania:

Dobre rady cukiernika

Mandarynkowiec z kremem

Mandarynkowiec z kremem
Mandarynkowiec z kremem123RF/PICSEL

Składniki

  • 8 mandarynek
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 4-5 łyżek kefiru
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • po 20 dag kremówki i mascarpone
  • 4 łyżki likieru mandarynkowego
  • mąka i masło do formy
12 porcji

Sposób przygotowania:

Dobra rada cukiernika

Placek podwójnie pomarańczowy

Placek podwójnie pomarańczowy
Placek podwójnie pomarańczowy123RF/PICSEL

Składniki

  • po 1 czerwonej i pomarańczowej pomarańczy
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 2 szkl. cukru
  • 2/3 szkl. kefiru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko do posmarowania
  • gruby cukier do posypania
  • tłuszcz i mąka do formy
12 porcji

Sposób przygotowania:

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?