Piaskowy wieniec marchewkowy
Oto przepis na ciasto marchewkowe. Piaskowy wieniec pięknie się prezentuje, a przede wszystkim wyśmienicie smakuje.
Składniki:
- 1/2 cytryny ekologicznej
- 200 g marchwi
- 100 g płatków owsianych
- 100 g orzechów laskowych
- 4 jajka
- 200 g cukru kryształu
- 100 g moreli
- tłuszcz i mąka do formy
Wykończenie:
- cukier puder do posypania
- 16 plasterków moreli
- około 5 łyżek kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
1. Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach - wprost do miski i wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny.
2. Płatki owsiane zemleć w malakserze. Orzechy laskowe pozbawić skórki i drobno zetrzeć. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, zmielone płatki owsiane i orzechy. Na samym końcu wmieszać startą marchew.
3. Morele (niezbyt miękkie) umyć, pozbawić pestek i drobno pokroić. Formę na wieniec wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Napełnić przygotowanym ciastem. Rozłożyć kawałki moreli, lekko je w ciasto wciskając. Formę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec ok. 45 minut. Wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem, udekorować morelami i kwaśną śmietaną.