Piaskowy wieniec marchewkowy

Oto przepis na ciasto marchewkowe. Piaskowy wieniec pięknie się prezentuje, a przede wszystkim wyśmienicie smakuje.

Teraz wystarczy ciasto oprószyć cukrem pudrem, udekorować morelami i kwaśną śmietaną
Teraz wystarczy ciasto oprószyć cukrem pudrem, udekorować morelami i kwaśną śmietaną123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1/2 cytryny ekologicznej
  • 200 g marchwi
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g orzechów laskowych
  • 4 jajka
  • 200 g cukru kryształu
  • 100 g moreli
  • tłuszcz i mąka do formy

Wykończenie:

  • cukier puder do posypania
  • 16 plasterków moreli
  • około 5 łyżek kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

1. Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach - wprost do miski i wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny.

2. Płatki owsiane zemleć w malakserze. Orzechy laskowe pozbawić skórki i drobno zetrzeć. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, zmielone płatki owsiane i orzechy. Na samym końcu wmieszać startą marchew.

3. Morele (niezbyt miękkie) umyć, pozbawić pestek i drobno pokroić. Formę na wieniec wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Napełnić przygotowanym ciastem. Rozłożyć kawałki moreli, lekko je w ciasto wciskając. Formę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec ok. 45 minut. Wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem, udekorować morelami i kwaśną śmietaną.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas