Pięć pomysłów na dania z dyni

Dynie to niewątpliwie jeden z najważniejszych symboli jesieni. Nie bez przyczyny zyskały sympatię wielu z nas. Lubimy ich smak i oryginalny wygląd. Sprawdzają się zarówno jako dekoracja ogrodu, mroczna ozdoba na halloween, jak i główny składnik pysznego dania. Nie każdy o tym wie, ale dynie to również bardzo zdrowe warzywa, które wzmacniają odporność organizmu i poprawiają jego ogólną pracę. Ponadto, przyspieszają przemianę materii i pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Szczególnie w okresie jesieni warto korzystać z dobrodziejstw dyni. Na przykład przygotowując z nich zdrowe potrawy i przekąski. Poniżej przedstawiamy pięć pomysłów na dyniowe smakołyki, które rozpieszczą każde podniebienie.

article cover
©123RF/PICSEL

Właściwości dyni

©123RF/PICSEL

Dynia to nie tylko piękne i smaczne warzywo, ale również bomba wartości odżywczych. Właściwości lecznicze dyń docenili już meksykańscy Indianie, którzy wykorzystywali je w medycynie naturalnej. Nic dziwnego, gdyż dynia naprawdę wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. To popularne jesienne warzywo zawiera spore ilości witaminy C, błonnika, a także witamin A i E. Doskonale wpływa na pracę układu trawiennego, wzmacnia odporność i poprawia kondycję skóry. Udowodniono również, że może przeciwdziałać miażdżycy i obniżać poziom złego cholesterolu. Najwięcej cennych właściwości ma jednak nie miąższ dyni, ale jej pestki. Są bogatym źródłem cynku, magnezu, cennych kwasów omega-3 i wielu witamin. Ich regularne spożywanie poprawia nasze zdrowie i urodę, a także zwiększa libido. Z dobrodziejstw dyni najlepiej korzystać jesienią, gdyż właśnie wtedy jest ich najwięcej. Najlepiej spożywać ją w postaci pysznych i zdrowych smakołyków. Oto pięć ciekawych propozycji:

Krem z dyni

©123RF/PICSEL

Krem z dyni to kusząca i pyszna zupa. Cieszy oko swoim pomarańczowym kolorem i rozpieszcza podniebienie delikatnym smakiem. Przygotujesz go z łatwo dostępnych składników. Potrzebne będą:

• dwa kilogramy dyni;

• 500 gramów ziemniaków;

• trzy marchewki;

• dwie czerwone cebule;

• przyprawy: pieprz, sól, chili, curry, kurkuma, oregano;

• śmietana 12-procentowa;

• olej do smażenia.

Sposób wykonania:

1. Przygotuj duży garnek, najlepiej o pojemności kilku litrów.

2. Obierz dynie ze skórki i wyjmij z niej dokładnie wszystkie pestki.

3. Następnie pokrój w niewielką kostkę i wrzuć do garnka.

4. Obierz ziemniaki i marchewkę, pokrój warzywa w kostkę, a następnie wrzuć do garnka z dynią.

5. Wlej do garnka wodę tak, by zakryła wszystkie warzywa.

6. Dodaj sól i pieprz.

7. Gotuj warzywa do momentu aż będą miękkie.

8. W międzyczasie pokrój cebulkę w małą kostkę i przysmaż ją delikatnie na oleju.

9. Gdy warzywa będą już miękkie, dodaj do nich podsmażoną cebulkę i zmiksuj całość za pomocą blendera na gładką masę.

10. Na koniec dopraw przyprawami do smaku i zabiel śmietanką.

Przed podaniem udekoruj krem śmietanką i posyp oregano.

Placuszki z dyni

©123RF/PICSEL

Placuszki z dyni to ciekawsza i dużo zdrowsza alternatywa dla placków ziemniaczanych, które mogą być dodatkiem do dań lub przekąską "solo". Do przygotowania placuszków potrzebujesz:

• pół kilograma obranej i startej dyni;

• trzy duże czerwone cebule;

• cztery ząbki czosnku;

• pieprz, sól, chili;

• dwa jajka;

• mąka, która zagęści masę na placki;

• olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

1. Obierz dynię i opłucz ją zimną wodą.

2. Pokrój dynię na kawałki, a następnie zatrzyj je na grubej tarce.

3. Przełóż startą dynię do dużej miski lub garnka. Dodaj pokrojone cebulki i wyciśnij ząbki czosnku.

4. Dopraw przyprawami, wbij jajko i dodaj niewielką ilość mąki (do zagęszczenia). Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

5. Rozgrzej na patelni olej.

6. Za pomocą łyżki nakładaj na patelnię ciasto. Smaż tak, by placki były cienkie i chrupiące.

Placki z dyni najlepiej smakują ze śmietaną lub pikantnym sosem.

Ucierane ciasto z dyni light z konfiturą pomarańczową

art
©123RF/PICSEL

Ucierane ciasto z dyni to smaczny, zdrowy i uroczy deser. Kusi swoim aromatem i zachwyca smakiem. Z pewnością umili każde jesienne popołudnie i dostarczy do organizmu cenne składniki odżywcze.

Potrzebne składniki:

Składniki wystarczą na przygotowanie ciasta na blachę o wymiarach 40 na 25 centymetrów.

• 400 gramów obranej i pokrojonej w małą kostkę dyni;

• 450 gramów mąki pszennej (typ 650);

• 150 gramów brązowego cukru;

• 200 gramów masła o obniżonej zawartości tłuszczu;

• trzy jajka;

• starta świeża wanilia;

• cynamon, imbir;

• szczypta soli;

• skórka świeżej pomarańczy do dekoracji;

• cukier puder;

• nadzienie - jako nadzienia możesz użyć konfitury w twoim ulubionym smaku. Warto wybrać tę o obniżonej zawartości cukru. W końcu przygotowujemy ciasto w wersji light. Do przełożenia ciasta potrzebne będzie 200 mililitrów konfitury.

Sposób wykonania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

2. Pokrojoną dynię przełóż na natłuszczoną masłem blachę i piecz ją przez około 30 minut.

3. W czasie pieczenia dyni oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj łyżeczkę brązowego cukru, by piana się utrwaliła.

4. W osobnym naczyniu zmiksuj na jednolitą masę masło pokrojone w kostkę, cukier, żółtka, świeżą wanilię, cynamon i imbir.

5. Do masy dodaj wystudzoną dynię, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj całość.

6. Na końcu dodaj pianę z białek i ponownie wymieszaj.

7. Ciasto przelej równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

8. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 60 minut.

9. Po upieczeniu odstaw ciasto do przestudzenia.

10. Wystudzone ciasto przekrój na dwa placki, przełóż konfiturą i połącz placki. Zostaw niewielką ilość konfitury (około pięć małych łyżeczek) na posmarowanie wierzchu ciasta.

11. Rozsmaruj równomiernie na wierzchu ciasta konfiturę, a następnie posyp go skórką z pomarańczy i niewielką ilością cukru pudru.

Kotlety z dyni

art
©123RF/PICSEL

To trafiony przepis dla wegetarian i tych, którzy mają ochotę zrobić sobie przerwę od mięsa. Do przygotowania kotlecików dyniowych potrzebne będą:

• jedna dynia (około dwa kilogramy);

• dwa woreczki brązowego ryżu;

• puszka kukurydzy bez cukru;

• trzy czerwone cebule;

• kilka ząbków czosnku;

• sól, pieprz, curry, kurkuma;

• dwa jajka;

• bułka tarta;

• olej.

Sposób przygotowania:

1. Wstaw ryż do gotowania.

2. Obierz i wymyj dynie, a następnie wyjmij z niej pestki.

3. Zetrzyj dynię na tarce z dużymi oczkami.

4. Pokrój cebulkę w drobną kostkę i podsmaż na oleju do zarumienienia.

5. Do dużej miski, w której będziesz wyrabiać kotleciki, wrzuć startą dynię, dodaj ugotowany ryż, podsmażoną cebulkę, kukurydzę, wyciśnięty czosnek i przyprawy.

6. Następnie wbij do miski dwa jajka i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

7. Gdy farsz na kotlety będzie zwarty, możesz zacząć je formować.

8. Weź niewielką ilość farszu w dłoń, uformuj z niego kuleczkę, lekko rozpłaszcz, a na koniec obtocz w bułce.

9. Kotleciki smaż na wolnym ogniu. Z każdej strony kilka minut.

Dyniowe kotleciki doskonale smakują z batatami i świeżym szpinakiem, tworząc piękne i zdrowe jesienne danie.

Sok z dyni

art
©123RF/PICSEL

Sok z dyni to prawdziwa bomba witaminowa. Szczególnie pozytywnie wpływa na pęcherzyk żółciowy i trawienie. Dodaje również energii i oczyszcza organizm z toksyn. W okresie jesieni warto pić go codziennie. Doskonale sprawdzi się również jako probiotyk podczas kuracji antybiotykowej. Do jego przygotowania potrzebujesz:

• 200 gramów dyni;

• dwie marchewki.

Sposób przygotowania:

1. Dynię i marchewkę dokładnie umyj i obierz.

2. Następnie pokrój warzywa w niewielką kostkę.

3. Umieść je w małym garnku i zalej wodą (250 mililitrów).

4. Gotuj na niewielkim ogniu do momentu, gdy warzywa będą miękkie.

5. Zmiksuj całość za pomocą blendera.

Jeśli masz ochotę, możesz dodać do soku inne warzywa lub owoce, na przykład szpinak, gruszkę lub jabłko.

Dyniowe przekąski zawierają sporo witamin i minerałów, których szczególnie brakuje nam w okresie jesieni. Warto włączyć je do jesiennego jadłospisu, również ze względu na to, że właśnie teraz dynie są łatwo dostępne.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas