Pieczarki nadziewane kapustą
Polecamy rewelacyjny przepis dla małych alergików na faszerowane pieczarki.

Składniki:
- 4 bardzo duże pieczarki,
- 2 małe cebule,
- 2 szklanki gotowanej kiszonej kapusty,
- sól,
- pieprz,
- jajo,
- kostka rosołowa,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- kminek,
- dwie łyżki tartego żółtego sera,
- bułka tarta bezglutenowa,
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną opłukać, drobno posiekać, dodać liść laurowy, ziele angielskie, kminek, kostkę rosołową, dusić w małej ilości wody. Cebule posiekać i podsmażyć, dodać do kapusty. Dusić do miękkości, przełożyć na sitko. Pieczarki opłukać, oddzielić nóżki od kapeluszy, posolić. Roztrzepać jajko, zamaczać kapelusze w jajku, oprószyć bułka bezglutenową. Rozgrzać tłuszcz na patelni (musi sięgać do połowy kapeluszy), kłaść do smażenia panierowane pieczarki najpierw spodnią częścią kapelusza, gdy uzyskają złoty kolor odwrócić, nałożyć farsz z kapusty, można posypać wierzch tartym żółtym serem i dalej smażyć, aż spód uzyska złoty kolor. Wykładać na bibułkę, aby odsączyć tłuszcz, następnie podawać na liściach sałaty na gorąco.