Reklama

Reklama

Pieczarkowe ślimaczki

Urocze i smaczne ślimaczki urozmaicą menu każdej imprezy. Goście będą się nimi zajadać. Świetnie smakują solo, jak i z dodatkiem sałatki lub ciepłego barszczyku.

Czas przyrządzenia: 40 min + pieczenie
Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego
  • 30-40 dag pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 10 dag żółtego sera
  • 2-3 dymki ze szczypiorkiem
  • 1 jajko
  • 1 żółtko i 1-2 łyżki mleka do posmarowania
  • sól, pieprz

1. Ciasto francuskie rozwiń, pozostaw w pokojowej temperaturze przez 25 minut, by rozmarzło. Pieczarki. oczyść, potnij na kawałeczki. Żółty ser zetrzyj. Dymki oczyść, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pieczarki, smaż je kilka minut, aż wyparuje prawie cały płyn. Wtedy dodaj dymki. Smaż dalej 2-3 minuty. Posól. Wystudź. Domieszaj jajko i starty ser. Przypraw solą i pieprzem.

Reklama

2. Ciasto podziel na 2 płaty, każdy rozwałkuj. Na plackach rozłóż pieczarkowe nadzienie. Zwiń. Rulony potnij w plasterki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Żółtko roztrzep z mlekiem. Posmaruj wierzchy ciastek. Piecz je 20 minut w 220 st.

Rozmrożone ciasto francuskie ma być zimne w dotyku, ale łatwe do wałkowania. Jeśli osiągnie temperaturę pokojową, schłodź je w lodówce.

Dowiedz się więcej na temat: przekąski

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje