Pieczarkowe ślimaczki

Urocze i smaczne ślimaczki urozmaicą menu każdej imprezy. Goście będą się nimi zajadać. Świetnie smakują solo, jak i z dodatkiem sałatki lub ciepłego barszczyku.

Pieczarkowe ślimaczki
Pieczarkowe ślimaczki123RF/PICSEL

1. Ciasto francuskie rozwiń, pozostaw w pokojowej temperaturze przez 25 minut, by rozmarzło. Pieczarki. oczyść, potnij na kawałeczki. Żółty ser zetrzyj. Dymki oczyść, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pieczarki, smaż je kilka minut, aż wyparuje prawie cały płyn. Wtedy dodaj dymki. Smaż dalej 2-3 minuty. Posól. Wystudź. Domieszaj jajko i starty ser. Przypraw solą i pieprzem.

2. Ciasto podziel na 2 płaty, każdy rozwałkuj. Na plackach rozłóż pieczarkowe nadzienie. Zwiń. Rulony potnij w plasterki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Żółtko roztrzep z mlekiem. Posmaruj wierzchy ciastek. Piecz je 20 minut w 220 st.

Rozmrożone ciasto francuskie ma być zimne w dotyku, ale łatwe do wałkowania. Jeśli osiągnie temperaturę pokojową, schłodź je w lodówce.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas